~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Een gezond binnenklimaat

Lees verder
scroll verder

Regelmatig meldt de media over vervuilde buitenlucht, veroorzaakt door bijvoorbeeld de stikstof uitstoot, verkeer of industrie. Steeds vaker komt er ook aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Een belangrijk onderdeel van een gezond binnenklimaat is gezonde lucht in huis. Wist je dat de bewoner de voornaamste veroorzaker is van fijnstof in huis? Uit recente studies van TNO blijkt bijvoorbeeld dat tijdens het koken er veel fijnstoffen vrijkomen. Vooral tijdens het braden van vlees en het wokken van groenten komen er bakluchten vrij waarin zich fijnstofdeeltjes bevinden.

Pelgrim_Afzuigkappen_Beeld_6
Wat is fijnstof? -

Wat is fijnstof?

Fijnstof is een complexe mix van vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. Deze deeltjes variëren in grootte en chemische samenstelling. Deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer kunnen worden ingeademd. Dit zijn deeltjes die niet meer met het oog te zien zijn. Omdat de deeltjes zo klein zijn, moet het lichaam harder werken om ze op te ruimen.

Afzuigcapaciteit

Uit onderzoek van TNO blijkt dat verreweg de meeste fijnstof ontstaat tijdens het bakken en braden van vlees en groenten. Mede doordat nieuwe huizen tegenwoordig volledig zijn geïsoleerd en er vaak vanwege balansventilatie, onvoldoende afvoer naar buiten mogelijk is van kookdampen, blijven deze fijnstofdeeltjes zelfs tot uren na het koken in huis hangen. Goede kookafzuiging is dan ook erg belangrijk. Uit het onderzoek van TNO is geconcludeerd dat een minimum afzuigcapaciteit van 300m3/u nodig is bij een standaard wandkookopstelling met een inductiekookplaat en een blokschouw, om fijnstofdeeltjes voldoende af te kunnen voeren.

Hoe groot de afzuigcapaciteit van je kap minimaal moet zijn voor een goede afzuiging in je eigen keukenontwerp, is afhankelijk van een aantal factoren. De drie belangrijkste daarbij zijn; de oppervlakte van je keuken /een open of dichte keuken de keuze van afvoerprincipe en hoe ver de afzuiging van de kookplaat is geplaatst.

Fijnstof[4]

Daarnaast is het van belang dat de afzuigkap minimaal zo breed is als de kookplaat, liefst iets breder, om alle kookdampen goed op te vangen. Kookdampen stijgen namelijk niet recht omhoog maar waaien uit in een trechtervorm en worden beïnvloed door luchtstromen in huis. Ook de opvang van de vetten in de vetfilters moet voldoende zijn. Belangrijk is dat deze regelmatig worden gereinigd om de aangegeven afzuigcapaciteit te halen.

HF4003 PlasmaMade filter

Soorten filters

Een afzuigkap bevat metalen vetfilters die je gemakkelijk uit kan nemen en kan reinigen. Advies is, bij een gemiddelde kookfrequentie en duur, om dit elke maand te doen voor een optimaal afzuigresultaat. Kies je voor recirculatie dan dient er een fijnstof en of koolstoffilter geplaatst te worden die gemiddeld tussen 1 en 4 x per jaar vervangen moet worden. De gemiddelde koolstoffilters zul je elke 3 tot 4 maanden moeten vervangen. De fijnstoffilters gaan wat langer mee. Deze hebben na 1 jaar vervanging nodig. Ook bestaan er regenereerbare koolstoffilters, deze kan je gemiddeld nog 5 keer ‘reinigen’ en weer hergebruiken waardoor ook deze filters vaak langer dan een jaar mee gaan.

De keuze in filters is uitgebreid met de komst van Plasma filters. Het PlasmaMade filter zuivert de lucht op geuren, pollen en schimmels door electrostatisiteit, ionisatie en een plasma generator die de geurdeeltjes in moleculen uiteen doet vallen. Het PlasmaMade filter gaat 10 tot 15 jaar mee.

bekijk alle filters

Recirculatie of direct naar buiten

Nieuwbouw woningen worden tegenwoordig verplicht energiezuinig gebouwd. Dit betekent onder meer dat huizen met een Warmte Terug Win unit [WTW] worden gebouwd die zorgt voor een balans geventileerde woning. Hierin is de aan- en afvoer van binnenlucht op elkaar afgestemd en wordt de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de toevoerlucht voor te verwarmen.

In veel gevallen zorgt dit systeem er onder meer voor dat er vaak gekozen wordt voor een dampkap op recirculatie, om geen probleem in de balansventilatie te veroorzaken bij het afvoeren van kooklucht. Hierbij worden kookgeuren met een koolstoffilter of een plasmafilter gezuiverd.

Het voordeel van een recirculatiekap is dat er geen kanaal naar buiten hoeft te worden aangelegd en er veel vrijheid is in plaatsing en design. Belangrijk voor een goede afzuiging is wel dat de filters in recirculatiekappen tijdig vervangen worden. Dit wordt door de meeste dampkappen aangegeven met een filter reinigingsindicatie. Zorg ervoor dat bij recirculatie zo min mogelijk de booststand wordt gebruikt: de luchtsnelheid wordt wel hoog, maar het geurfilter heeft hierdoor minder tijd om de geur te neutraliseren én de kookluchten worden verder je woning ingeblazen waardoor geuren weer langer blijven hangen zelfs met goede ventilatie tijdens en na het koken zorgt recirculatie ervoor dat fijnstof nog urenlang kan blijven hangen. Zorg er daarom voor dat tijden en na het koken de ventilatie van de WTW op de hoogste stand is ingesteld. Een naloopstand op je kap kan hierbij helpen, deze zorgt ervoor dat na het koken de kap nog enkele minuten blijft afzuigen en daarna automatische stopt. Hierdoor krijgt het geurfilter meer tijd om de lucht van kookgeur te ontdoen.

bekijk alle dampkappen

Pelgrim stelt zich ten doel de beste producten en diensten aan te bieden zodat jij er geen omkijken meer naar hebt. Sinds 2015 werkt de moederorganisatie van Pelgrim, ATAG Benelux, samen met TNO in het onderzoek naar fijnstofontwikkeling tijdens het kookproces en de invloed die het heeft op het binnenklimaat in woningen. Gebaseerd op de uitkomsten van deze onderzoeken stelt ATAG Benelux zich onder andere ten doel om de filtering van fijnstof bij recirculatiekappen te verbeteren. Dit heeft onder meer geresulteerd in de ontwikkeling van een speciaal gecombineerd geur-, fijnstoffilter, die op een groot aantal toestellen toe te passen is. De komende tijd zullen de oplossingen hierin worden uitgebreid naar andere producten.

Fijnstoffilter

Onze fijnstoffilters zijn beschikbaar voor verschillende modellen. Ook hebben wij een fijnstoffilter ontwikkeld die universeel is en kan worden geplaatst achter vrijwel alle recirculatie dampkappen die worden toegepast in combinatie met een bovenkast. Het filter is ingebouwd in een speciale kunststof behuizing. Het combinatiefilter gaat ongeveer een jaar mee en is eenvoudig zelf te vervangen.

Op zoek naar een praktische en efficiënte oplossing in jouw keuken?

Er zijn vele soorten en maten keuken vakzaken die producten van Pelgrim verkopen, vind hier de dichtstbijzijnde vanaf uw locatie.

bezoek een keukenvakzaak
Pelgrim header showroom
Image
3in1 oven in keuken
8
jaar zekerheid

Tot wel 8 jaar zekerheid

Uitgebreide zekerheid geven? Heel normaal bij Pelgrim. Bij aanschaf van onze apparaten krijg je tot wel 8 jaar zekerheid met Garantie Plus.

onze garantie