~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Bewust koken zonder vlees met Dé Hippe Vegetariër

Inspiratie

Isabel Boerdam woont in Amsterdam en is vegetariër sinds haar negende. “In mijn studententijd richtte ik het foodblog De Hippe Vegetariër op, om mijn (toen nog) moderne kijk op vegetarisch eten te delen.” Inmiddels is dit het grootste vegetarische blog van Nederland. Isabel heeft twee kookboeken op haar naam staan, De Hippe Vegetariër en Vegabijbel, en twee jaar geleden richtte ze Green Food Lab op, een food consultancy & communicatiebureau. Daar werkt ze samen met een team van zeventien dames elke dag met plezier aan haar doel: meer plantaardig eten het nieuwe normaal maken in Nederland

Isabel Boerdam – met vega gerecht1200x592

Nationale week zonder vlees

Een van de bekendste campagnes is wel de “Nationale Week Zonder Vlees (8-14 maart)”. Met een groot aantal partners uit de voedingsindustrie wordt een flexitarisch eetpatroon ge-promoot, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerech-ten. “Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu” zegt Isabel. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten, bespaart maar liefst 101 liter water, 79 autokilometers en 770 gram dierenvlees.

Een belangrijke stap

De campagne is voor mij geslaagd als we miljoenen Nederlanders de vegakeuken kunnen laten ontdekken. Een groot deel van de deelnemers eet ná de week zonder vlees vaker vege-tarisch, en dat is waar we voor gaan! Als iedereen een paar dagen per week vegetarisch eet, zorgt dat al voor een grote verandering. Een belangrijke stap richting het behalen van de Ne-derlandse klimaatdoelstelling. Door geen of minder vlees te eten, maak je het hele jaar door een positieve impact op het klimaat!”

Isabel Boerdam – met vork_600x457

“Don’t wait for a better world. It is up to you.

You may even find the solution at the end of your fork”

Maatschappelijke impact

“Aan de editie van 2020 deed maar liefst 14% van Nederland mee, dat zijn 2,4 miljoen men-sen. Verder sloten 8 gemeenten, 375 scholen en 1233 bedrijven zich bij de doelstelling aan. De campagne heeft echt een enorme maatschappelijke impact, omdat deelnemers niet al-leen tijdens de week vegetarisch eten, maar dat ook de maanden/jaren daarna vaker doen. Voor de editie van 2020 wonnen we voor deze grote impact zelfs een zilveren EFFIE Award!”eren EFFIE Award!”

Tips om minder vlees te eten

“Begin laagdrempelig met vleesvervangers. Er zijn tientallen soorten en je kan het vlees zo 1-op-1 vervangen met een vega variant. Zo ontdekken zelfs de grootste vleeseters dat een hamburger, een pasta bolognese of een goedgevulde wrap minstens net zo lekker vegeta-risch is! Als je niet zo van de vleesvervangers bent of je bent al bekend met de vegakeuken, kies dan voor peulvruchten. Ze bevatten eiwitten en geven een lekkere bite aan het gerecht. Zo kan je het gehakt in een pasta bolognese vervangen door linzen; heerlijk! Mijn kookboek Vegabijbel staat vol met toegankelijke, maar veelzijdige en verrassende vegetarische recep-ten. Een van mijn favorieten is de zoete-aardappelpizza met vijgen en gorgonzola. Zo maak je die vrijdagavond met pizza op de bank nét wat specialer!”

Isabel Boerdam – dak_600x457

Verschillende bereidingswijzen

“Bij het aanschaffen van keukenapparatuur is het heel belangrijk om te bedenken welke ge-rechten je gaat koken. Mijn tip bij het maken van vegetarische gerechten is om te denken vanuit de groente. Groente kun je bereiden op veel manieren; stomen, bakken, grillen en roosteren. Dankzij deze veelzijdigheid wordt de vegakeuken nooit saai! Zorg er dus voor dat je al deze verschillende bereidingswijzen goed kunt toepassen in jouw nieuwe keuken. Heb je een stoomoven? Dan is de open lente-lasagna met asperges, doperwten en dille een aange-wezen recept om te bereiden in de stoomoven, extra vers en knapperig. Vervang in dit recept dus “blancheren” door “bereiden in de stoomoven” en je hebt het beste eindresultaat; een heerlijk gerecht!”

www.weekzondervlees.nl