~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Een duurzame keuken: zo doe je dat!

Inspiratie

Een duurzame keuken wordt tegenwoordig steeds belangrijker. We geven steeds vaker de voorkeur aan duurzame keuzes en dat is terug te zien in de hedendaagse keukens en keukenapparatuur. Gasloos koken is een mooi voorbeeld van een duurzame keuze in de keuken, maar er is meer! Pelgrim vertelt in dit artikel alles over duurzame keukens: van energie besparen in de keuken tot milieuvriendelijke keukenapparatuur.

Pelgrim Slimme Keuze

Energie besparen in de keuken

In de keuken kun je een aantal dingen doen om energie te besparen. Dit is natuurlijk goed voor het milieu en de portemonnee.

Kies voor energiezuinige apparaten

Je kunt een heleboel energie besparen door simpelweg te kijken naar apparaten die zuinig zijn. Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar een groen of donkergroen energielabel. Voor vaatwassers geldt dat een energielabel C of hoger als milieuvriendelijk beoordeeld wordt. Koelkasten zijn milieuvriendelijk vanaf energielabel E. Een energiezuinig apparaat is een goede manier om energie te besparen, maar de beste manier om energie te besparen in de keuken is het efficiënt gebruiken van het apparaat zelf. Je bespaart bijvoorbeeld veel energie door het juiste programma te kiezen.

Maak gebruik van een thermoskan

Ben jij een theeliefhebber? Kook dan in één keer een grotere hoeveelheid water en doe het vervolgens in een thermoskan. Op deze manier kun je energie besparen, omdat je niet telkens de waterkoker aan hoeft te zetten. Dit kun je ook doen met je koffie.

Gebruik de vaatwasser alleen als hij helemaal vol zit

Het klinkt vanzelfsprekend, maar in veel huishoudens gaat de vaatwasser na het avondeten altijd aan. Het is energiezuiniger om de vaatwasser pas aan te zetten als hij daadwerkelijk volledig gevuld is. Kleine beetjes vaat kun je afwassen met de hand, maar wanneer je de vaatwasser gebruikt kun je er beter voor zorgen dat hij helemaal vol zit. Moderne vaatwassers hebben tegenwoordig vaak een eco-programma waarmee je extra energie bespaart.

Heb aandacht voor de koelkast en vriezer

De koelkast en vriezer zijn samen een van de grootste stroomverbruikers, dus het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Zo kun je energie besparen door warm eten eerst te laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Daarnaast is het belangrijk om de deur niet te lang open te laten. Voor de vriezer geldt hetzelfde en daar kunnen we nog aan toevoegen dat het slim is om af en toe de vriezer ijsvrij te maken of te kiezen voor een NoFrost vriezer. Op deze manier zal hij minder energie gebruiken.

Bespaar energie met de oven

In een duurzame keuken heb je ook aandacht voor de oven. Je kunt energie besparen door de oven efficiënt te gebruiken. Wanneer je de oven uit zet, kun je eventueel nog iets bakken met de restwarmte. Een andere manier om energie te besparen met de oven is om meerdere gerechten tegelijk of na elkaar te bakken, zodat de oven niet telkens hoeft op te warmen.

Tips voor een energiezuinige keuken

De beste tips voor een energiezuinige keuken hebben we hierboven benoemd. Het is goed om te bedenken dat je hiermee geld kunt besparen, maar ook bijdraagt aan een beter milieu. Win-win dus!

Milieuvriendelijke keuken

Een milieuvriendelijke keuken voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Keukenapparatuur met een gunstig energielabel:
  Keukenapparatuur heeft een verplicht energielabel waarmee het eenvoudig is om te zien in hoeverre de apparatuur een energiezuinige keuze is. Het energielabel is vergelijkbaar met dat van woningen: een A is zuinig en een G is onzuinig. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van kleuren. Het energielabel verloopt van knalgroen naar knalrood, waarbij groen uiteraard staat voor milieuvriendelijk.
 • Keukenapparatuur met zo min mogelijk CO2-uitstoot:
  Een keuken is milieuvriendelijker wanneer deze dicht bij huis geproduceerd wordt. Op deze manier is de CO2-uitstoot rondom het transport van de keuken en de keukenapparatuur zo laag mogelijk.
 • Keukenapparatuur met innovatieve functies:
  Keukenapparatuur heeft steeds meer functies die jou helpen om het energie- en waterverbruik terug te dringen. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur met een aangepaste standbytijd of vaatwassers die niet meer water verbruiken dan noodzakelijk is.
 • Keuken en apparatuur van duurzaam materiaal:
  In de keukenbranche is steeds meer keuze voor duurzame materialen. Zo wordt al regelmatig gebruik gemaakt van gerecycled materiaal.

Energiezuinige keukenapparatuur

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van energiezuinige keukenapparatuur is een hoog energielabel. Daarnaast kun je nog veel energie besparen door slim om te gaan met de apparatuur.

De koelkast kun je instellen op 4 graden, dit is koud genoeg. Om energiezuinig met je koelkast om te gaan, moet je vooral letten op de frequentie van het openen van de deur. Daarnaast moet je geen warm eten in de koelkast zetten.

Een kookplaat is het meest zuinig wanneer je kiest voor een inductiekookplaat. Een inductieplaat is op meerdere vlakken een zuinige optie: omdat er niet veel waterdamp vrijkomt, kun je de afzuigkap een standje lager zetten. Ook dat scheelt weer energie!

De vaatwasser kun je energiezuinig gebruiken door de eco-stand te gebruiken. Daarnaast is het slim om hem pas aan te zetten wanneer hij helemaal vol zit.

Een oven is energiezuiniger wanneer hij kleiner is. Kijk dus goed naar het formaat dat je nodig hebt in jouw keuken. Daarnaast is het belangrijk om op te letten dat je niet te vaak de deur open doet, ook hierdoor kun je energie besparen.

Pelgrim GroeneKeuze ovens

Pelgrims duurzame keukenopties

Pelgrim denkt aan het milieu en heeft veel opties voor een duurzame keuken. Van keukenapparatuur met een gunstig energielabel tot het efficiënt vervoeren van onze apparatuur en van energiebesparende functies tot slimme tips om zelf zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn: Pelgrim helpt je op weg!

Ontdek Pelgrims Slimme Keuze