Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset!
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Even stilstaan bij… slim keukengebruik

Inspiratie

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar ook in de keuken kun je kiezen voor duurzaamheid en bewuster gebruik van je keukenapparatuur. Maak een slimme keuze; niet alleen voor het milieu, maar ook slimmer voor je portemonnee. Ben je bijvoorbeeld van plan om een nieuwe keuken aan te schaffen of je keuken aan te pakken door een aantal kleine aanpassingen? Ook als je dit niet in de planning hebt, kun je er toch voor kiezen om bewust te genieten van je keuken.

Duurzamer koken


Dat gaat makkelijker dan je denkt, maar veel mensen staan er niet bij stil. Pelgrim helpt je graag met wat handige tips en weetjes, zoals koken met een deksel op de pan. Je hebt dan veel minder warmte- en energieverlies.

 • Kijk je graag in de pan tijdens het koken? Kies dan voor glazen deksels.
 • Kies liever voor een kleine dan voor een grote pan, want het verwarmen van een grote pan vraagt om meer energie.
 • Gebruik minder water in de pan bij het koken van eten. Wanneer je veel water in de pan doet, duurt het langer voordat het water aan de kook is. En dat is niet altijd nodig.
 • Maak gebruik van restwarmte. Wanneer je de kookplaat uitschakelt blijft de plaat en de pan nog een tijdje warm, iets eerder je kookplaat uitzetten levert je ook een besparing op.
 • Wil je één kopje thee zetten? Soms is een fluitketel op de kookplaat slimmer dan kokend water uit een heetwaterkraan. De heetwaterkraan verbruikt namelijk meer stroom.
 • Een warmhoudlade om je eten warm te houden is voordeliger dan het gebruik van een oven. De oven moet namelijk eerst voorverwarmen, waardoor er meer energie verloren gaat.
 • Vang koud water uit de kraan op wanneer je warm water nodig hebt. Meestal duurt het namelijk even voordat het water warm is, met veel waterverlies als gevolg. Het opgevangen water kun je perfect gebruiken om te drinken, mee te koken of om je planten water te geven.

Bewuste indeling

Denk ook goed na over de plaatsing en het gebruik van je keukenapparatuur.

 • Zet een koelkast of vriezer niet in de zon of naast een kachel. De koelkast of vriezer wordt dan warm waardoor deze harder moet werken om op temperatuur te komen.
 • Zet de temperatuur van je koelkast op 4 graden. Hiermee verleng je tot wel tweemaal de levensduur van jouw producten.
 • Vul een lege(re) koelkast op met pakken drinken of flessen water, zodat er weinig ruimte overblijft om warme lucht op te slaan wanneer je de koelkastdeur opent.
 • Haal bevroren producten ver van tevoren uit de vriezer en laat ze ontdooien in de koelkast in plaats van in de magnetron.
 • Wist je trouwens dat keukenlades meer inhoud hebben dan kastjes? Ideaal om je boodschappen op te bergen en om de ruimte van een kastje te benutten voor een extra energiezuinig apparaat.
 • Maak koelkast en vriezer op tijd schoon om te voorkomen dat ze meer stroom verbruiken.
Contentkit_Juni_Slim_keukengebruik_660x457_1

Energiezuinig apparatuur


Een beter milieu begint bij jezelf. Vervang daarom oude apparaten door nieuwe energiezuinige apparaten en laat je informeren hoe zuinig het is door het energielabel op het apparaat. Wist je dat de koelkast een flinke energievreter kan zijn? Deze staat namelijk dag en nacht aan, waardoor het dus continu stroom verbruikt. Kies voor laag energielabel, daarmee spaar je niet alleen het milieu, je bespaart ook in je kosten. Ditzelfde geldt ook voor andere apparaten in je keuken en kijk ook eens naar dimbare energiebesparende LED-lampen in je keuken.

Contentkit_Juni_Slim_keukengebruik_660x457_2

Van gas naar inductie


Wil je bewuster en energievriendelijker koken? Kies dan voor
koken op inductie in plaats van koken op gas. Gas wordt steeds duurder en koken op inductie daarentegen voordeliger, zeker wanneer je zonnepanelen hebt om energie op te wekken. Bij koken op inductie worden alleen de zones waarop de pannen staan warm, zonder extra warmte- en

energieverlies. Bovendien komen er geen vlammen en verbrandingsgassen vrij bij koken op inductie. Elektrisch koken is dus veiliger, schoner en energiezuiniger.
Contentkit_Juni_Slim_keukengebruik_660x457_3

Slimme Keuze

In het assortiment van Pelgrim worden de meest energiezuinige producten aangemerkt met een Slimme Keuze label. Zo zie je direct of het product een grote positieve bijdrage kan leveren aan jouw Slimme Keuzes.

Wil je meer weten over duurzame keukenapparatuur? Onze ervaren Pelgrim adviseurs helpen je graag bij het maken van bewuste en duurzame keuzes.