~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook hóe je eet

Inspiratie

Voedingsdeskundige en sportcoach Daisy van der Wiel weet als geen ander welk effect eetgedrag heeft op onze gezondheid. Ze vertelt dat als je rustiger eet en goed kauwt, je het eten beter proeft. Daardoor groeit je bewustzijn en krijg je meer waardering voor wat je eet, wat eigenlijk al direct een positief effect heeft op je gezondheid. Zo makkelijk is het… of toch niet?

Contentkit_Juni_Hoe_je_eet_660x457_1

Houd je lijf gezond

Gezonde voeding heb je nodig om je lijf te voeden en in conditie te houden. Want je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om organen en lichaamsprocessen optimaal hun werk te laten doen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te bewegen en gezond te leven (goed slapen, weinig alcohol en zo min mogelijk stress). Door slechte eet- én leefgewoonten kan je lijf gaan protesteren, met ontstekingen, een verminderde weerstand of vage klachten als gevolg.

Contentkit_Juni_Hoe_je_eet_660x457_2

Eetgedrag is bepalend


Daarnaast is je eetgedrag van grote invloed op je gezondheid. Wat ik iedereen sowieso meegeef is om altijd rust en tijd te nemen voor je maaltijden. Op het moment dat je achter je bureau zit en een boterham wegwerkt, ben je niet bewust van wat je eet. En dat niet alleen: snel eten heeft geen zin, want je krijgt namelijk weer sneller honger doordat je niet voldoende verzadigd bent. Je grijpt dan ook sneller naar een tussendoortje die je eigenlijk niet nodig hebt.

Kies je vaak voor ongezond, dan is de kans groot dat je kind ook snel neigt naar ongezonde voeding. Wees bewust van je eetgedrag, dit geldt voor wat je eet, hoe je eet en wat je je naasten meegeeft.

Onderzoek en pas aan

Daisy: “Ik zie vaak mensen die last hebben van buikklachten, van hun darmen, overgewicht, ontstekingen of andere klachten gerelateerd aan voeding. Ik adviseer die mensen om een voedingsdagboek bij te houden, om te onderzoeken waar de klachten vandaan kunnen komen. Zo krijg je ook een veel beter inzicht in wat je eet gedurende de dag en kun je de juiste keuzes maken voor wát je eet.

Ook zonder klachten kun je al positieve effecten behalen door bewust te zijn van wat je koopt. Als ik mensen begeleid in een traject voor gezondere voeding, dan ga ik eerst met ze ‘op safari’ door de supermarkt. Een werkelijke openbaring om te ontdekken welke producten bewerkt zijn, hoeveel suiker erin zit en hoe merken en ketens je ver- of eigenlijk misleiden om ongezonde producten te kopen.

Effect van goed kauwen

De vertering van voedsel begint al bij het goed kauwen in de mond. Door goed en langzaam te kauwen stijgt de speekselproductie en dit zorgt ervoor dat voedsel gemakkelijker verteerbaar wordt. Goed kauwen draagt tevens bij aan het verzadigingsgevoel. Voedsel wordt namelijk beter opgenomen en verteerd door je lichaam waardoor je ook beter verzadigd bent.

Dit hele proces werkt nóg beter als je daarbij voldoende water drinkt. Begin elke ochtend met een glas lauw water. En drink een half uur voor de maaltijd een glas water, zodat de vertering optimaal ingezet kan worden.

Contentkit_Juni_Hoe_je_eet_660x457_3

Eetgedrag en sociale omgeving

De sociale omgeving is heel belangrijk voor ons eetgedrag. Denk bijvoorbeeld aan een gezellig etentje met vrienden. Uit eten gaan en gezelligheid associëren we vaak met veel en lekker eten, maar je hoeft je echt niet vol te stoppen met eten en wijn om het gezellig te hebben. Kies altijd je eigen pad, wees bewust van wat je kiest en wat je eet.

Tips om te beginnen

Wil je eenvoudig met kleine aanpassingen al een groot verschil maken? Lees dan de volgende handige tips.

  • Ga niet achter je computer eten, maar eet uit de buurt van je werktafel. Wandel elke dag een stukje tijdens je pauze en neem onderweg een gezonde snack mee.
  • Vervang op kantoor de pot snoep/koek door een schaal met snackgroenten. Het is gezond en nog lekker ook. Valt er iets te vieren, dan mag je ook zeker een taartje of koekje nemen, maar zoek daarnaast ook altijd een gezonde tegenhanger.
  • Zet bij het diner schaaltjes groenten neer. Komkommertjes, worteltjes, paprika en tomaatjes snack je zo weg en dan heb je gelijk extra vitamines en mineralen binnen.
  • Maak een weekmenu en ga bewust zitten voor het maken van een lijstje met gezonde recepten en boodschappen.
  • Maak meerdere gezonde porties tegelijk in één keer en vries ze in.
  • Maak een schilderij van je bord eten en werk met verschillende soorten groenten en fruit. Vooral kinderen vinden dit fantastisch. Pak een groot bord, zodat ze heerlijk hun eten en fantasie kwijt kunnen.
  • Kies voor kleurrijke groenten, want ze zien er gezellig en leuk uit en doen iets met je mindset.
    Je krijgt er namelijk gelijk zin in en energie van.
  • Kies je voor een klein bord als je minder wilt eten? Kijk dan niet alleen naar de hoeveelheid, maar ook naar de verhoudingen die je opschept op het bord. Niet teveel koolhydraten en vlees, liever wat meer groenten!
  • Leg af en toe je mes en vork weg, dat helpt bij langzamer eten.
  • Neem kleine(re) happen dan je gewend bent.
  • Drinken tijdens het eten? Liever niet! Je kauwt dan minder goed, omdat je het eten wegspoelt met een slok drinken.
  • Frisdranken, vruchtensap en alcohol dragen niets bij aan de voedingswaarde van je maaltijd, maar bevatten wel veel ongezonde stoffen. Die kun je altijd beter laten staan en dus ook tijdens het eten.
  • Je lichaam neemt voedingsproducten goed op wanneer je rechtop zit, dus natafelen is niet alleen gezellig, maar ook nog eens gezond!

Daisy sluit af met de tip om niet alles in één keer te willen veranderen.

“Werk in kleine stapjes naar bewustwording in je eetgedrag. Zo raak je gemotiveerd en houd je het ook langer vol.”