~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Een beetje natuur brengt je keuken tot leven

Inspiratie

Bloemiste Carolien Hoogweg werkt al jaren met bloemen en planten en is samen met haar man fulltime werkzaam in hun bloemenwinkel Het Bloemenhart in Berkel en Rodenrijs. “Ik ben ermee opgegroeid en heb in mijn werkzame jaren alle soorten planten en bloemen wel voorbij zien komen en leren verzorgen.” Carolien krijgt steeds vaker vraag naar groene planten voor in de keuken. En dat snapt ze maar al te goed!

Groene energie

“Het leuke van groene planten in de keuken is toch wel de gezelligheid en sfeer die ze met zich meebrengen. Groene planten staan niet alleen erg leuk en fris, ze geven energie en doen echt iets met de smaak van je eten. In een gezellige setting smaakt namelijk alles veel beter! Vooral de hangplanten zijn helemaal hip en trendy in de keuken. Maar ook mooie wandplanken met frisgroene plantjes erop in diverse potjes met verschillende printjes zijn echte blikvangers.

Welke planten voor meer sfeer?

Tegenwoordig is de keuken niet alleen meer een plek om te koken, maar steeds meer onderdeel van het interieur. We zien bijvoorbeeld ook toenemende vraag naar mooie planten om een kookeiland extra sfeer te geven. We verkopen voornamelijk Bananenplanten, Strelitzia, Palmen, Pannenkoekplanten, Alocasia soorten en Philodendron voor op een kookeiland. Ze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, dus of je nu één groot element op je kookeiland wilt plaatsen of allemaal kleine groepjes planten bij elkaar… het kan allemaal!

Maak je eigen kruidentuintje

Je eigen kruidentuintje met verse kruiden in je keuken, een tip om niet te missen! Het staat gezellig en je kunt je gerechten er gelijk mee op smaak brengen. Zo maak je de pasta bijvoorbeeld nog smaakvoller met een paar blaadjes basilicum en een beetje oregano en smaakt je boterham met roomkaas en komkommer veel lekkerder met vers gesneden bieslook. Je creëert gemakkelijk een hoekje op het aanrecht met verschillende potjes kruiden.

TIP: Vergeet niet dat bloemen en kruiden de ruimte nodig hebben om te groeien, dus zet ze niet te dicht tegen elkaar en je aanrecht niet te vol. Er moet tenslotte ook voldoende ruimte zijn om te koken.

Groen_3

Luchtzuiverende planten

Ik vraag bij planten voor in de keuken wel altijd naar de ligging van de keuken. Komt er bijvoorbeeld voldoende licht naar binnen en staan de planten niet volop in de zon of op de tocht? Dit is belangrijk bij de aanschaf van planten, maar wordt snel vergeten. Vooral luchtzuiverende planten hebben licht nodig. Ze zorgen voor extra zuurstof in de ruimte, zuiveren de lucht en absorberen geurtjes van kookdampen en andere geuren. Ideaal voor in de keuken dus!

De Aloë Vera, Chlorophytum, Klimop, Sanseveria en Spathiphyllum zijn luchtzuiverende planten die perfect in de keuken kunnen staan of hangen. Het bladgel van de Aloë Vera plant werkt overigens goed voor brandwonden, dus mocht je je een keer in de keuken branden aan een hete pan…?

TIP: Pas de kleur van de plantjes aan op de kleurstelling van je keuken. In een witte keuken staan donkergroene planten lekker fris. En in een matzwarte of antracietkleurige keuken mag je juist planten met sprekende bladkleuren gebruiken voor een mooi contrast. Mag het ietsje meer zijn? Dan mag je ook zeker knallen met sprekende kleuren.

Fruitboom als blikvanger

Wil je eens iets anders dan bloemen en planten in je keuken? Dan is een fruitboompje een mooi alternatief. We zien bijvoorbeeld hele gave citrusplanten, ananasplanten en olijfboompjes als alternatief voor bloemen en planten in de keuken. Het staat heel fris en je hebt ook hierbij gelijk weer heerlijke ingrediënten om je gerechten op smaak te brengen.

Verzorgingstips

  • Planten hebben voldoende daglicht nodig, alleen lamplicht is echt niet voldoende. Zonder daglicht maken planten geen bladgroenkorrels aan en groeien ze niet. Zorg altijd voor voldoende licht, maar zet ze niet in direct zonlicht.
  • Geef planten ongeveer 1x in de 6 weken meststoffen en begin hiermee in het voorjaar tot aan de winter.
  • Bekijk goed hoe je keuken gelegen is en stem je plantkeuze daarop af. Vetplanten en cactussen groeien bijvoorbeeld perfect in een zonnige keuken waar andere planten juist meer schaduw nodig hebben.
  • Zorg dat planten 1x per week water krijgen en door een vast persoon. Zo hoef je je niet af te vragen of de planten wel water hebben gehad en wanneer.
  • En ga bij vragen natuurlijk altijd even langs bij je lokale bloemist, die kan je ook bij aanschaf goed informeren.