~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Geen Kerst zonder appelcake uit de oven

Inspiratie

Roelie, dochter Marjolein en kersverse kleindochter Liv van 6 maanden. Dit jaar vieren ze voor het eerst Kerst met drie generaties. Ze zijn gek op de kerstdagen en pakken graag elk jaar lekker uit. Dit jaar ziet Kerst er misschien anders uit, maar de familietradities houden ze erin. En ze hopen dat ze deze kunnen doorgeven, opdat het ook herinneringen worden die bewaard blijven

3generaties_1200x592

Altijd genoeg voor iedereen

Roelie: “Kerst is en blijft voor ons een echt familiefeest. Gezellig samen koffie drinken, lekker eten, spelletjes spelen, borrelen en mijn appelcake natuurlijk! Marjolein: “Oh ja… die is echt heerlijk en bakt ze altijd vers in de oven. Dat deed ze vroeger al, elke zaterdag kan ik mij nog goed herinneren. Dus geen Kerst zonder de appelcake van mijn moeder!  Ze staat graag te koken voor het gezin. Er is altijd genoeg voor iedereen, eigenlijk zelfs té veel,” Roelie: “Ja dat klopt wel, dat heb ik van mijn moeder meegekregen, die bakte en kookte ook graag en veel. Zo komt niemand iets tekort.

 

Genieten van moeders kookkunsten

“Met een groot én samengesteld gezin is het best lastig om een moment samen te plannen”, gaat Roelie verder. “We proberen het meestal op Kerstavond of op Tweede Kerstdag, maar lukt het een keer niet, dan verschuiven we het gewoon naar een ander moment.

Iedereen mag altijd meedenken over lekkere gerechtjes voor kerst. Er is altijd soep, een hoofdgerecht, een lekker toetje na en we sluiten af met koffie en chocolaatjes.” Marjolein vult aan: “We nemen ook allemaal wel wat lekkers mee en mijn broer is kok, dus die leeft zich dan goed uit. Maar we genieten vooral van mijn moeders kookkunsten. De stamppotten, rollade, kippenvleugeltjes en pasteibakjes met ragout zijn favoriet. En … er is altijd ijs! Daar is mijn bonusdochter gek op!”

Aan de keuken(tafel)

Roelie: “Als ik in de keuken sta, dan heb ik verbinding met de eettafel waar iedereen zit, dat is fijn. Ik heb zelfs een grotere tafel gekocht waar iedereen aan kan zitten, want als we samen zijn, zijn we met 10 personen. Voor mij zijn daarom een goede oven en een ruime inductiekookplaat echt belangrijk, zeker als ik voor een grote groep kook. Wat natuurlijk buiten de kerst weleens vaker gebeurt als er gezinsleden komen mee-eten.

Veel waxinelichtjes en herdenken

“Kerst betekent voor mij even stil staan met en bij elkaar, maar ook aan de mensen die er helaas niet (meer) bij kunnen zijn. We halen herinneringen op en kijken soms foto’s”, vertelt Marjolein.  Roelie: “Ik sluit me hier volledig bij aan. Met Kerst ga ik ook altijd even naar de kerk en vind ik het leuk om het huis en de tuin aan te kleden. Dat hoort bij mijn jaarlijkse traditie. Ik heb altijd een hele grote kerstboom en verlichte piramides. Een daarvan heb ik van mijn moeder geërfd, dus dat is extra waardevol. Ik ben ook gek op veel waxinelichtjes, dat geeft een gezellige sfeer.”

Marjolein: “Ik ben wel wat minder uitbundig dan mijn moeder. Ik heb een klein kerstboompje waar de kinderen helemaal op los mogen gaan met versiering, alles kan en alles mag. Sinds 2 jaar geeft mijn moeder een speciale kerstbal aan mijn bonusdochter van 5 jaar.” Roelie: “Dat vind ik zo leuk om te doen. Er is bij ons nog een oud winkeltje in de buurt, waar hele leuke kerstballen te koop zijn. Ik heb er al een aantal op het oog. Er komt dus alweer een nieuwe traditie bij sinds de komst van de kleinkinderen.”

Dit jaar anders dan anders

Roelie: “Helaas loopt kerst dit jaar even anders dan anders, maar we houden ons aan de regels en gaan gewoon kijken wat wel kan en mag. Ik hoop dat het met zijn allen mag. En anders verspreiden we het bezoek over de dagen. Maar de tradities houden we erin, zelfs als het in etappes moet.” Marjolein: “Die kerstballen, al dat lekkers om te eten en vooral het samen zijn. Dat moeten we hoe dan ook koesteren!”