~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Licht en luchtig 2022 tegemoet

Inspiratie

Flexa, onderdeel van AkzoNobel, lanceert elk jaar de Flexa Kleurentrends naar aanleiding van het wereldwijde kleurenonderzoek genaamd de ColourFutures™. De Kleur van het Jaar en de bijbehorende kleurpaletten vloeien voort uit dit eigen gedegen onderzoek onder consumenten. Odet van Winsen is PR & Content Manager bij Flexa en bijna 25 jaar werkzaam voor dit kleurrijke merk. Ze vertelt ons alles over de nieuwste kleurtrends voor 2022.

Interview_Flexa3

Kleur van het jaar 2022

Flexa kleurexperts hebben de kleur Bright Skies™ gekozen tot kleur van het jaar 2022. Een licht en luchtige kleur blauw, die open is en goed voor de geest. Het is tijd voor een nieuwe kijk op de wereld en deze kleur staat voor een nieuw begin. Een revitaliserende tint die de positieve effecten van de natuur in huis haalt en nieuw leven in elke woonruimte blaast.
Interview_Flexa4

Rondom deze kleur van het jaar zijn vier kleurpaletten gemaakt met kleuren die gemakkelijk zijn toe te passen en verschillende woontrends reflecteren. Bij Flexa staan ze voor de veranderende rol van ons huis, de natuur als bron van alles, de troost en inspiratie die we vinden in kunst en tot slot empathie en openheid waar we juist nu behoefte aan hebben.

Hoe kies je de juiste kleur voor je interieur?

Het is leuk om af en toe te wisselen van kleur in je interieur, maar het is ook best lastig om de juiste kleur te kiezen, want welke kleur(enpallet) pas jij toe? Met het volgende stappenplan wordt het een stuk gemakkelijker om de juiste kleur te kiezen.

Stap 1: Begin met kijken

Kijk goed naar de ruimte en de spullen in de kamer waar je aan de slag gaat. Wat vond je prettig aan de ruimte? Waar erger je je aan? Bekijk de ruimte ook zonder de spullen als dat mogelijk is of ruim in ieder geval zoveel mogelijk op. Wat valt je op?

TIP: Schrijf alles op in de vorm van een plussen en minnen lijstje.

Stap 2: Ga onderzoeken

Kijk op de Flexa website, Pinterest en Instagram en maak voor jezelf een overzicht van beelden die je mooi vindt. Je kunt ook uit magazines beelden scheuren of foto’s maken in winkels of van etalages. Je kiest voor foto’s waarvan je bepaalde elementen mooi vindt bijvoorbeeld van

meubilair, kleurgebruik of accessoires. Het hoeft dus niet altijd een compleet plaatje te zijn.

TIP: Een handig hulpmiddel om te achterhalen wat je mooi vindt, is de Flexa ColorSwiper.

Stap 3: Maak een moodboard

Kies voor één of twee hoofdbeelden en twee of drie (detail) beelden. De reden om niet te veel beelden in je moodboard te gebruiken, heeft als voordeel dat je al aan het kiezen bent en straks niet door te veel beelden het spoor bijster bent. Met de Flexa Kleurtesters kun je zelf kleurechte stalen maken en toevoegen aan je moodboard.

TIP: Maak van je moodboard en/of materialenbord een foto met je telefoon. Dan heb je het sfeertje van de ruimte overal en altijd bij je.

Stap 4: Kleuren kiezen

Blijf ook met het kiezen van kleur dicht bij je moodboard en kijk naar de spullen die je hebt aangeschaft of al had. Het is vaak handig om meerdere tinten stalen uit een kleurgroep te bestellen. Dan kun je kijken welke kleuren het beste passen in de kamer en bij je spullen.

TIP(S): Breng de kleur aan daar waar je het wilt toepassen. Alleen dan zie je hoe een kleur uitvalt. Door licht kan de kleur namelijk heel anders uitpakken. Houd voor een muurkleur de staal verticaal en voor het plafond houd je de staal horizontaal boven je.

Stap 5: Bepaal waar je de gekozen kleuren gaat toepassen

Terug naar stap 1. Je pakt het lijstje met de plus- en minpunten van de ruimte er weer bij. Want met verf kun je mooie dingen accentueren door te kiezen voor een afwijkende kleur waarmee je bijvoorbeeld een raamkozijn of de vorm van een dak eruit laat springen. Minder mooie zaken laat je wegvallen door met één kleur te werken, bijvoorbeeld door leidingen dezelfde kleur te geven als de muur. Denk ook aan de vijfde muur in de ruimte: het plafond. Nu is een plafond schilderen best spannend, maar het resultaat is vaak verpletterend.

Nog meer verftips

Als je kleuren op de muren toepast, laat die dan terugkomen in de ruimte. Laat de kleur doorgaan op de wand die er haaks op staat (het zogenaamde hoekje omgaan). Of kies dezelfde kleur in een vloerkleed, schilderij of een tafeltje wat je in een van de kleuren schildert. Dat werkt dus ook andersom, heb je een vloerkleed die je prachtig vindt, kies daar een kleur uit en pas die toe op de muur.

Let op: kies je voor een donkere kleur, dan krijg je een ruimte die je omarmt en een heel knus gevoel geeft. Maar het kan een ruimte gevoelsmatig ook kleiner maken. Wil je een kleine ruimte rustiger over laten komen, breng dan op alle wanden 1 kleur aan. Dat geeft rust, zeker ook als je de kleur op het plafond doorzet.

Welke kleuren gebruik je bij een donkere keuken en welke bij een lichte?

Bij een donkere keuken passen eigenlijk alle kleuren. Het is meer het contrast waar je op kunt letten. Een donkere keuken komt meer naar voren als je de achterwand een lichtere kleur heeft. En dat geldt visa versa voor een lichte keuken. Dus als je de keuken er echt uit wilt laten springen, kun je kiezen voor een groter contrast. Probeer wel het ‘harde’ eruit te halen. Een antraciet of zwarte keuken voor een spierwitte muur kan wat hard overkomen. Maar je kunt dat juist ook heel mooi vinden. Dat is écht smaak. Overigens, laat je je muren wit, hoe tof is het om dan het plafond te schilderen in bijvoorbeeld de Kleur van het Jaar 2022, Bright Skies™. Alsof je de blauwe lucht naar binnen haalt. En de kleur maakt een keuken met een houtlook helemaal af. Betrek de keuken meer bij je woonkamer door de kleuren door te trekken naar beide ruimtes. Wil je dat niet, dan kun je juist kiezen voor een hele andere kleur en dan baken je de keuken in een open ruimte juist af. Kortom: genoeg mogelijkheden.

Interview_Flexa5

Welk soort verf kun je het beste gebruiken in de keuken?

Speciaal voor keukens hebben we een muurverf met de naam Flexa Easycare Keukens. Deze verf is in heel veel Flexa kleuren te mengen op de Flexa Mengmachine. Het heeft een vetbestendige technologie waardoor je makkelijk (vet)vlekken kunt verwijderen. Tevens stoot het vlekken af. De verf werkt optimaal na één maand na aanbrengen. Dus blijf de eerste periode altijd voorzichtig.