~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Genieten van het Joodse feest Chanoeka én de Kerst

Nieuws

Floor (30) werkt als sociaal werker/projectleider bij Stichting Joods Maatschappelijk Werk (JMW). Ze woont samen met Etan (29 en arts van beroep) in Amsterdam. Ze zijn beiden Joods en gek op reizen en koken. Ze volgen allebei Japanse les om een lange reis te kunnen maken wanneer het weer mag. Tot die tijd genieten ze van het samenzijn met familie en vrienden, zeker nu het Joodse feest Chanoeka en de andere feestdagen eraan komen.

Koken in een kleine keuken

“We zijn dol op koken en staan graag samen in de keuken. Zeker in het weekend wanneer er voldoende tijd is om allerlei lekkere recepten uit te proberen en uitgebreid te koken. We proberen graag verschillende ingrediënten uit en ik ben gek op kruiden. Ik heb allemaal verschillende potjes met kruiden in de keuken staan. Ik hoop daar in een volgende keuken een goed systeem voor te vinden, want het zijn er echt veel”, zegt Floor.

Etan: “We hebben een hele kleine keuken, maar toch hebben we ongeveer alles wat wij belangrijk vinden. Toen we hier kwamen wonen, had de vorige bewoner een vaatwasser geplaatst. Dat vonden we eigenlijk niet zo nodig, want we wilden liever een fijne oven en die keuze hebben we dan ook vanuit ruimte overwegingen gemaakt. Een oven is voor ons echt onmisbaar, net zoals een goed fornuis, want ik bak sowieso eens per week een vers brood in een gietijzeren pan.”

Joodse feest Chanoeka

Floor: “Voor ons betekenen de feestdagen veel. We beginnen eind november al met het Joodse feest Chanoeka. Het feest duurt acht dagen en is ter nagedachtenis aan het ‘oliewonder’ in de Tweede Tempel van Jeruzalem in 164 v. Chr. Er wordt tijdens Chanoeka dan ook veel olie gebruikt, vanuit die symboliek. Het feest staat in het teken van gezelligheid en eten. En daar houden we van! Ik probeer altijd met de Joodse feestdagen naar familie en vrienden te gaan, maar we proberen ook minimaal één avond samen te koken en te eten. Ik ben echt van de thema’s en maak graag lekkere Joodse recepten van over de hele wereld.

Kersttradities

Floor gaat verder: “Maar naast Chanoeka vieren we ook elk jaar kerst bij mijn ouders thuis. Mijn ouders houden niet echt van koken, dus meestal staan wij tijdens de kerstdagen in hun keuken te koken. Mijn ouders hebben een heerlijke ruime keuken met alles erop en eraan, zoals een stoomoven, een grillplaat en allerlei mooie snufjes. Daar maken we dankbaar gebruik van en genieten er volop van, samen met mijn broer. We koken graag vegetarisch, ook tijdens het kerstdiner. We vinden het niet alleen lekker, maar ook vanuit de overtuiging dat we daar het milieu goed mee doen.

Voor mij betekende kerst vroeger al samenzijn met familie en vrienden. Een mooi versierde kerstboom die we mochten optuigen, cadeautjes, lekker eten en gezelligheid. We vieren het nog elk jaar samen met familie en vrienden en houden dit er zeker in. Dus geen kerst zonder kerstboom, maar wel een kleintje.”

Etan vult aan: “We kopen ook elk jaar een eigen kerstbal. Het is een soort traditie. Ik vierde vroeger thuis niet echt kerst, want ik was met kerst altijd op jeugdkamp met een Joodse vereniging. Maar ik vind het wel een hele leuke en gezellige tijd en alles is versierd, het is echt een feestdag met sfeer.”

Als we vragen welk gerecht echt niet mag ontbreken met de feestdagen dan roepen ze beiden: Latkes! Dus hierbij delen ze graag hun favoriete recept.

Latkes van Floor en Etan

Ingrediënten (voor 10 à 12 aardappelkoekjes):

  • 500 gram aardappelen, geschild en gewassen
  • 150 gram krieltjes, geschild en gewassen
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 1/2 theelepel zout
  • snufje witte peper
  • plantaardige olie om in te bakken

Bereidingswijze:

Rasp de aardappelen, de krieltjes en de ui. Dep de geraspte aardappelen droog met een theedoek en meng vervolgens alle ingrediënten samen in een kom. Breng het op smaak met peper en zout. Vorm met je handen hoopjes van het aardappelmengsel en druk ze een beetje plat. Verhit een laag (ongeveer 3 cm) olie in de pan, totdat de Latkes half onderstaan en bak beide kanten in ongeveer 5 minuten goudbruin. Serveer het met appelmoes en zure room.