~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Koken op inductie of gas: wat is de beste optie?

Inspiratie

Inductie, gas en keramisch koken zijn op dit moment de meest populaire manieren van koken, maar daar komt verandering in. De overheid heeft het streven om in 2030 anderhalf miljoen huishoudens van het gas af te hebben. In 2050 moeten uiteindelijk alle huizen gasvrij zijn. Is koken op inductie hierdoor de toekomst?

Gas-inductie headerbeeld

Koken op gas, inductie of keramisch?

Koken op gas, hoe werkt dit?

Koken op gas is nog steeds de meest voorkomende kookmethode in Nederland. Veel mensen zijn dan ook het meest vertrouwd met koken op gas. Bovendien geeft koken op gas een stukje beleving: je kookt tenslotte op echt vuur. Het grote nadeel is dat gas steeds duurder wordt. Daarnaast zijn gaskookplaten een stuk lastiger schoon te maken dan een gladde kookplaat.

Wat is keramisch koken?

Koken op een keramische kookplaat is een hele andere ervaring dan koken op gas. Bij een keramische kookplaat verwarmt een verwarmingselement de glasplaat en de pan. De kookzones worden een stuk heter dan bij gas en het duurt veel langer voordat deze zones helemaal afgekoeld zijn. Het voordeel van keramisch koken is dat de kookplaten eenvoudig schoon te maken zijn. Bovendien geven ze een strakke look aan de keuken.

Wat is inductie koken?

Inductie is eigenlijk de perfecte combinatie van gas en keramisch koken. Inductie maakt geen gebruik van een hittebron, maar creëert warmte tussen de kookzone en de pan dankzij moderne technieken. Inductie verwarmt de pannen minstens net zo snel als gas en de kookplaat koelt sneller af dan een keramische kookplaat. Bovendien is een inductiekookplaat nog eenvoudiger schoon te maken dan een keramische kookplaat, omdat de kookzones veel sneller afkoelen.

pelgrim_schema_nieuwe_website

Wat is beter voor je energierekening: inductie of gas?

Koken op gas is iets beter voor je portemonnee dan koken op inductie, maar er zijn veel variabelen die dit soort berekeningen beïnvloeden. De gasprijs is er daar één van, net als het type pan en de afstand van de pan tot de gaspit. Deze variabelen maken het ingewikkeld om een eenduidig antwoord te geven. Wat wél een zekerheid is, is dat koken op inductie duurzamer is dan koken op gas. Op lange termijn verwachten we dat koken op inductie met zekerheid goedkoper is dan koken op gas. Daarom heeft Pelgrim nu al een uitgebreid assortiment duurzame inductiekookplaten!

Hier houd je rekening mee als je van gas naar inductie gaat

Als je wilt overstappen van gas naar inductie, moet je rekening houden met het type pannen, de kwaliteit en een goede combinatie van kookzone en pan. Niet iedere pan is geschikt voor koken op inductie. Pannen voor inductie hebben een speciale magnetische bodem. Als je pan een icoontje met drie lussen op de bodem heeft, is hij geschikt voor een inductiekookplaat. Een goede kwaliteit pan heeft een dikke bodem met een sterk magnetisch veld. De beste match tussen pan en kookplaat is er eentje waarbij de pan even groot is als de kookzone: een 21 cm pan op 21 cm zone. Zo heb je de meest efficiënte warmteoverdracht.

Let op: pannen voor inductie zijn ook geschikt voor gas. Als je al op gas hebt gekookt met een inductiepan, raden we aan om een nieuwe pan te kopen. De bodem kan namelijk vervormd zijn.

Overstappen van gas naar inductie

Als je minder gas wilt verbruiken, is overstappen van gas naar inductie een goede stap. Vrijwel iedere woning is geschikt voor elektrisch koken. Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden als je van gas naar elektrisch koken gaat:

  • Controleer het type stopcontacten in jouw keuken
    Heb je minimaal één 5-polig Perilex stopcontact? Dan kun je waarschijnlijk al een elektrische kookplaat aansluiten. Als je alleen ‘normale’ 2-polige stopcontacten hebt, is jouw keuken nog niet geschikt voor het aansluiten van een elektrische kookplaat. Om je keuken geschikt te maken, moet je eerst bepalen of je een 1-, 2- of 3-fasen inductiekookplaat wilt.
  • Kies tussen een 1-, 2- of 3-fasen inductiekookplaat
    Als je geen enkele aanpassing in je meterkast of keuken wilt doen, kies je een 1-fase elektrische kookplaat. Deze nemen echter snel in kracht af als je meerdere zones tegelijk gebruikt. Een 2-fasen kookplaat kan in iedere woning geïntegreerd worden zonder al te grote aanpassingen te doen. Voor de meeste huishoudens is deze kookplaat sterk genoeg. Een 3-fasen kookplaat is niet in iedere woning te installeren, omdat dit een zeer krachtige kookplaat is. Als je zo’n kookplaat wilt, kun je een elektricien vragen naar de mogelijkheden van jouw woning.

Hulp nodig bij het kiezen van een inductiekookplaat? Gebruik dan onze inductiekookplaat keuzehulp!

Van gas naar elektrisch koken met Pelgrim

Van gas naar elektrisch koken brengt veel voordelen met zich mee: het gaat snel, is duurzaam, veilig en eenvoudig schoon te houden. Bij de inductiekookplaten van Pelgrim staat de gebruiksvriendelijkheid altijd voorop. Onze slide- of tiptoetsbedieningen zijn allemaal even eenvoudig te gebruiken. Zo gaat alle aandacht naar waar het allemaal om draait: het maken van heerlijke gerechten.