Koken op gas, hoe werkt dit?
Koken op gas is nog steeds de meest voorkomende kookmethode in Nederland. Veel mensen zijn dan ook het meest vertrouwd met koken op gas. Bovendien geeft koken op gas een stukje beleving: je kookt tenslotte op echt vuur. Het grote nadeel is dat gas steeds duurder wordt. Daarnaast zijn gaskookplaten een stuk lastiger schoon te maken dan een gladde kookplaat.
Wat is keramisch koken?
Koken op een keramische kookplaat is een hele andere ervaring dan koken op gas. Bij een keramische kookplaat verwarmt een verwarmingselement de glasplaat en de pan. De kookzones worden een stuk heter dan bij gas en het duurt veel langer voordat deze zones helemaal afgekoeld zijn. Het voordeel van keramisch koken is dat de kookplaten eenvoudig schoon te maken zijn. Bovendien geven ze een strakke look aan de keuken.
Wat is inductie koken?
Inductie is eigenlijk de perfecte combinatie van gas en keramisch koken. Inductie maakt geen gebruik van een hittebron, maar creëert warmte tussen de kookzone en de pan dankzij moderne technieken. Inductie verwarmt de pannen minstens net zo snel als gas en de kookplaat koelt sneller af dan een keramische kookplaat. Bovendien is een inductiekookplaat nog eenvoudiger schoon te maken dan een keramische kookplaat, omdat de kookzones veel sneller afkoelen.