Je kent het wel. Je loopt op de markt en de geur van die vers gebakken loempia’s komt je tegemoet. Als kind vond ik dit al een heerlijke verwennerij. Vaak kreeg ik aan het einde van de boodschappen, een loempia in mijn vuistje. Tot op de dag van vandaag vind ik het een heerlijk om een ‘loempia-tje’ te eten. Een goed moment dus om daar nu een goed recept voor te maken.
Wat heb je nodig?
100 gram wortel Julienne gesneden
100 gram fijn gesneden prei
75 gram taugé
50 gram droge glassnoodles (of vermicellinoodles)
1 cm stuk gember
2 el pittige sambal
1 blokje kippenbouillon
1 eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel soya saus
1 eetlepel hoisin saus
1 el honing
1 citroen
16 Loempiavellen
Zonnebloemolie
Zout, peper
Haal de loempiavellen uit de vriezer en laat deze ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de oven op de stand hetelucht met stoom (medium).
Als je verse groente hebt gekocht, snijdt dan de wortel in julienne reepjes en de prei in hele fijne ringen.
Rasp de gember.
Vul een pan met water en breng deze aan de kook. In deze pan zullen we straks de glassnoodles (of vermicellinoodles) laten wellen.
Verhit in een wok een eetlepel zonnebloemolie. Voeg de wortel, prei, gember, sambal, soya saus en hoisin saus toe.
Roerbak het geheel op middelhoog vuur voor 2 minuutjes.
Haal de pan met kokend water van het vuur, en laat hierin de noodles 4 minuten wellen.
Voeg de taugé, honing en een eetlepel citroensap toe aan het wortelmengsel en verkruimel het bouillonblokje over het mengsel heen. Roer het geheel door en haal de pan van het vuur. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
Schenk in een schaaltje wat zonnebloemolie en pak een bakkerskwast.
Leg een loempiavel op het werkblad en kwast de olie over het gehele vel. Leg vervolgens een tweede vel op het ingevette vel. De olie werkt in deze als een soort lijm tussen de vellen.
Leg in het midden van de vellen, in de lengte, een goede eetlepel van het prei/wortel mengsel. Neem vervolgens een lepel noodles en leg deze hier bovenop.
Vouw zowel aan de bovenkant als de onderkant, de randen van de vellen over de vulling heen.
Neem de linkerkant van het vel en leg deze, richting de rechterkant van het vel, over de vulling heen.
Rol vervolgens de andere kant (rechterkant) van het vel om de vulling heen zodat er eigenlijk een klein pakketje ontstaat en de vulling er niet uit kan. Herhaal dit proces voor de rest van de loempia’s.
Leg de loempia’s in de dichte stoomschaal en plaats deze in de voorverwarmde oven, gedurende 10/15 minuten.
Zodra de oven klaar is, zet je de oven op de grillstand en verhoog je de temperatuur naar 230 graden. Je draait de loempia’s even om in de schaal, en plaatst deze voor 5/10 minuutjes terug in de oven. De loempia’s zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn.
Serveer de loempia’s met een lekkere chillisaus.
Bekijk hier je favorieten.