Dinsdag 22 september is het weer zover, dan begint de herfst. Het wisselvallige weer van het najaar zorgt ervoor dat we meer binnen zitten en we tijdens de drukke schema’s en werkweken meer gezonde voeding nodig hebben. Wanneer de R in de maand komt (septembeR), heeft ons lichaam meer vitamines en mineralen nodig om de weerstand op peil te houden.
Vroeger was er weinig vers fruit en verse groente voorhanden in de periode dat de R in de maand zat. Tegenwoordig ligt er het hele jaar door voldoende groente en fruit in de winkels, maar ben je desondanks in de donkere maanden vatbaarder voor infecties. We zitten vaker binnen en zien minder zon, waardoor je minder vitamine D aanmaakt. Kortom, het advies is nog steeds om je weerstand een extra boost te geven in het najaar en de winter, door gezond te koken en bewust te kiezen voor vitamine C én D-rijke voedingsmiddelen.
Vitamine C komt van nature voor in alle soorten groenten en fruit. Maar het meest in groene bladgroenten, koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, mango bessen en aardbeien. Kies bij bereiding liever voor stomen in plaats van koken, want dan blijven er meer vitamines behouden! Pelgrim heeft diverse stoomovens en combi-stoomovens die stomen extra makkelijk maken.
Voedingsmiddelen waar veel vitamine D in zit zijn, vette vis (haring, zalm en makreel), vlees en eieren. Eet je voldoende gevarieerd, beweeg je erbij en slaap je goed, dan zijn supplementen (vitaminepillen) geen must, maar soms geven ze een extra duwtje in de rug als je gezondheid en immuunsysteem door omstandigheden wat verzwakt zijn.
Voedingsdeskundige Daisy vertelt ons wat we nodig hebben om makkelijk, slim en gezond de herfst tegemoet te kunnen gaan. Gezonde voeding heeft helemaal niet méér bereidingstijd nodig dan je misschien denkt. Denk in de herfstmaanden eens aan snelle, smaakvolle stamppotten, stoof-/ovenschotels en makkelijke gerechten met pompoen. Hierbij vast twee heerlijke én makkelijke herfstrecepten.
Ingrediënten voor 6 personen:
1 kg runderlappen
100 g roomboter (ongezouten)
6 gesneden uien
2 bouillontabletten (rundvlees)
800 ml kraanwater
5 kruidnagels
4 laurierblaadjes
Bereiding:
TIP: Maak extra veel stoofvlees, want je kunt dit perfect invriezen voor een andere dag. Serveer met aardappelpuree en rode kool.
Een lekkere warme soep is in de herfst heerlijk als lunch of tussendoortje, maar je kunt er ook een lekkere maaltijdsoep van maken door de soep extra te vullen met verse groente.
Ingrediënten voor 4 personen:
800 ml water
800 gram verse pompoenstukjes
2 bouillontabletten (groente)
125 gram crème fraiche
15 gram verse basilicum
Eventueel naar wens extra groente en 125 gram uitgebakken spekjes.
Bereiding:
Bekijk hier je favorieten.