Waar ben je naar opzoek?

sluiten

Makkelijk, slim en gezond de herfst tegemoet

Inspiratie
Verhaal 3 Herfstrecepten Beeld 1

Dinsdag 22 september is het weer zover, dan begint de herfst. Het wisselvallige weer van het najaar zorgt ervoor dat we meer binnen zitten en we tijdens de drukke schema’s en werkweken meer gezonde voeding nodig hebben. Wanneer de R in de maand komt (septembeR), heeft ons lichaam meer vitamines en mineralen nodig om de weerstand op peil te houden.

De ‘R’ in de maand

Vroeger was er weinig vers fruit en verse groente voorhanden in de periode dat de R in de maand zat. Tegenwoordig ligt er het hele jaar door voldoende groente en fruit in de winkels, maar ben je desondanks in de donkere maanden vatbaarder voor infecties. We zitten vaker binnen en zien minder zon, waardoor je minder vitamine D aanmaakt. Kortom, het advies is nog steeds om je weerstand een extra boost te geven in het najaar en de winter, door gezond te koken en bewust te kiezen voor vitamine C én D-rijke voedingsmiddelen.

Vitamine C komt van nature voor in alle soorten groenten en fruit. Maar het meest in groene bladgroenten, koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, mango bessen en aardbeien. Kies bij bereiding liever voor stomen in plaats van koken, want dan blijven er meer vitamines behouden! Pelgrim heeft diverse stoomovens en combi-stoomovens die stomen extra makkelijk maken.

Voedingsmiddelen waar veel vitamine D in zit zijn, vette vis (haring, zalm en makreel), vlees en eieren. Eet je voldoende gevarieerd, beweeg je erbij en slaap je goed, dan zijn supplementen (vitaminepillen) geen must, maar soms geven ze een extra duwtje in de rug als je gezondheid en immuunsysteem door omstandigheden wat verzwakt zijn.

Gezonde tips en smakelijke recepten

Voedingsdeskundige Daisy vertelt ons wat we nodig hebben om makkelijk, slim en gezond de herfst tegemoet te kunnen gaan. Gezonde voeding heeft helemaal niet méér bereidingstijd nodig dan je misschien denkt. Denk in de herfstmaanden eens aan snelle, smaakvolle stamppotten, stoof-/ovenschotels en makkelijke gerechten met pompoen. Hierbij vast twee heerlijke én makkelijke herfstrecepten.

Capture
Gezonde tips -
Verhaal 3 Herfstrecepten Beeld 2

Stoofvlees uit de oven

Ingrediënten voor 6 personen:

1 kg runderlappen
100 g roomboter (ongezouten)
6 gesneden uien
2 bouillontabletten (rundvlees)
800 ml kraanwater
5 kruidnagels
4 laurierblaadjes

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 140 °C.
  • Snijd het rundvlees in stukjes en strooi er (rundvlees)kruiden overheen.
  • Verhit boter in de pan, braad de stukjes rundvlees goudbruin en haal het daarna uit de pan en leg het op een bord.
  • Fruit gesneden stukjes ui op laag vuur in het overgebleven bakboter en dezelfde pan waar het vlees in gebakken is.
  • Voeg twee bouillontabletten (rundvlees) toe, een paar kruidnagels en laurierblaadjes en breng het geheel al roerend aan de kook. Neem daarna de pan van het vuur en voeg het vlees toe.
  • Roer alles goed door elkaar, doe de deksel op de pan en stoof het in 5 uur in het midden van de oven gaar. Roer het na 3,5 uur nog even door elkaar en zet het weer terug in de oven.
  • Haal de kruidnagels en laurierblaadjes eruit. Breng het eventueel op smaak met peper en zout en klaar is het stoofvlees.

TIP: Maak extra veel stoofvlees, want je kunt dit perfect invriezen voor een andere dag. Serveer met aardappelpuree en rode kool.

Verhaal 3 Herfstrecepten Beeld 3

Makkelijke pompoensoep

Een lekkere warme soep is in de herfst heerlijk als lunch of tussendoortje, maar je kunt er ook een lekkere maaltijdsoep van maken door de soep extra te vullen met verse groente.

Ingrediënten voor 4 personen:

800 ml water
800 gram verse pompoenstukjes

2 bouillontabletten (groente)

125 gram crème fraiche

15 gram verse basilicum

Eventueel naar wens extra groente en 125 gram uitgebakken spekjes.

Bereiding:

  • Breng het water aan de kook. Voeg 2 groentebouillontabletten toe en laat deze oplossen. Voeg de pompoenstukjes toe en eventueel nog meer verse groente en laat het 10 minuten op een laag vuur zachtjes warm worden. Mix de soep met een staafmixer om de pompoen- en groentestukjes volledig glad te pureren.
  • Laat de soep even staan, zodat smaken goed met elkaar kunnen mengen en verdeel het daarna over de borden. Voeg eventueel uitgebakken spekjes toe, een lepel crème fraîche en leg er als smaakmaker en finishing touch een beetje basilicum op. Aan tafel!
Pelgrim & cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld het afstemmen van advertenties). Door op ‘Zelf instellen’ te klikken, kun je meer lezen over onze cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren en doorgaan’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookieverklaring.

Pelgrim en Cookies

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina’s worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.