~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Nieuw energielabel als raadgever bij aanschaf

Inspiratie

Weet je dat er op ieder huishoudelijk apparaat verplicht een energielabel zit? Energielabels vertellen je onder andere iets over het stroomverbruik van een apparaat, wat een belangrijke raadgever is voor de gebruikskosten. Maar het label is niet altijd even duidelijk. En door de snelle technologische ontwikkelingen, vallen tegenwoordig bijna alle nieuwe elektrische apparaten in de zuinigste klassen. Wat vertelt het label je dan nog wél en hoe vergelijk je apparaten als koelkasten of vriezers om bewuste keuzes te maken bij aanschaf? Met ingang van 1 maart 2021 wordt dat duidelijker, door de invoering van een nieuw energielabel.

Klasse A met plusjes

De meest energiezuinige klasse is energieklasse A. Binnen deze zuinige klasse werden zelfs A+, A++ en A+++ toegevoegd, omdat apparaten steeds energie-efficiënter werden. Best verwarrend en je zag het ook nog eens niet terug in het oude kleurenschema. De Europese Unie heeft daarom besloten het bestaande energielabel aan te passen. De energieklassen op het label worden opnieuw ingedeeld, waardoor sommige apparaten binnen een andere klasse gaan vallen (klasse A t/m F; klasse G zal verdwijnen).

Koelkasten en vriezers

Neem bijvoorbeeld de categorie  koelkasten en vriezers. Producten die nieuw op de markt komen, hebben bijna allemaal minimaal een energielabel A. Hogere labels kunnen in de winkel nog wel voorkomen op oudere modellen. Deze zijn misschien goedkoper in aanschaf, maar leveren je een hogere elektriciteitsrekening op. Een iets hogere aanschafprijs van je koelapparaat is dan zo terugverdiend.
De apparaten met oude labels mogen tot december 2021 nog wel verkocht worden, daarna niet meer. In de overgangsperiode tussen invoering van het nieuwe label in maart 2021 en december 2021 is het misschien nog even lastig vergelijken, omdat er dan nog twee labels zijn. Vraag gerust advies aan de Pelgrim verkoper als je er niet uitkomt!

Extra informatie

Op de nieuwe labels worden per productcategorie ook iconen toegevoegd met meer informatie over het apparaat, zodat je dit kunt meewegen in je aankoopproces.

blogbewust_nieuwewebsite