~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Nog steeds thuis… aan de keukentafel

Inspiratie Nieuws

Thuiswerken is nog steeds de norm en dat vraagt in veel huishoudens, met ook nog eens andere gezinsleden in huis, om veel improvisatie en creativiteit. Bij gebrek aan extra ruimtes, werkkamers of gewoon met een vol huis, blijft de keukentafel een geliefde plek. Maar hoe zorg je ervoor dat je ondanks alles optimaal je werk kunt doen?

Houding_600x666

Je zitplek en werkhouding

De keukentafel is een plek waar je eet en leeft. Deze is vaak niet ingericht op langdurig zitten of ingespannen werken. Wees dan ook kritisch op je stoel, zithouding en tafelhoogte. Een goede werkplek kenmerkt zich namelijk onder andere door goed meubilair en de juiste zithoogte. Uiteraard is het fijn (als dit mogelijk is) om te investeren in een goede werkplek elders in huis. Zeker omdat je bij volle focus even de rust kunt pakken voor online vergaderingen en telefonische afspraken. Zo kun je daarna weer gezellig aanschuiven aan de keukentafel voor de afwisseling, ter ondersteuning van schoolgaande kinderen of om van je koffiebreaks en dagelijkse maaltijden te genieten.

Ventilatie voor gezonde lucht

Omdat we, zeker in de wintertijd, veel binnen zitten, is gezonde lucht een must bij het thuiswerken. Zorg dan ook voor voldoende ventilatie in huis door af en toe even deuren en ramen open te zetten. Maar wist je dat een goede afzuigkap in je keuken, de ruimte ook kan ventileren voor gezonde lucht? Wel zo fijn als je samen met je gezin de hele dag thuis bent. Bovendien blijven fijnstoffen, die vrijkomen bij het koken, uren door het huis dwarrelen. Ongezonde lucht in huis kan verschillende klachten veroorzaken. ATAG Benelux, waar Pelgrim onderdeel van is, is niet voor niets partner van het Longfonds om samen te werken aan goede ventilatie-oplossingen. Dus zorg voor gezonde lucht, dan blijf je productiever en energieker.

Juiste werkverlichting

Iets waar je misschien niet direct bij stilstaat is de juiste werkverlichting. Is je werkplek in huis of in de keuken voorzien van teveel of te weinig (dag)licht? Ook goede verlichting is namelijk onmisbaar wanneer je productief aan de slag wilt gaan. Het houdt je fitter tijdens de werkdag en bovendien voorkomt het oogklachten. Gebruik bijvoorbeeld een dimmer op de lichtschakelaar, zodat je overdag voldoende verlichting boven je werkplek hebt en ‘s avonds het licht kunt dimmen wanneer je gezellig aan de keukentafel wilt dineren met je gezin.

Vraag om advies

Werkgevers, arbodiensten en andere experts kunnen je adviseren over hoe je het beste, gezond kunt thuiswerken. Om te voorkomen dat je lichamelijke of andere klachten krijgt en in balans blijft. Belangrijke onderwerpen zijn:

  • Je werkplek: stoel, bureau, beeldscherm(en), toetsenbord en muis of andere extra’s.
  • Je werkhouding: zitten, staan, afwisseling.
  • De werkdruk: regelmogelijkheden, pieken en dalen.
  • Werkomgeving: verlichting, geluid, ventilatie, schoonmaak.
  • Werktijden: pauzes, werk/privébalans.

Zorg goed voor jezelf

Voor iedereen – of je nu thuiswerkt of niet – geldt dat vochtinname en gezonde voeding gedurende de (werk)dag ook een belangrijke bijdrage levert aan je energie en prestaties. Net als afwisseling in de werkzaamheden of werkplek, ontspanning en beweging. Kijk in de pauzes even niet op je beeldscherm of telefoon. Maak een wandelingetje na de lunch en doe af en toe een aantal rek- en strekoefeningen. Maak een sta-werkplek in je keuken aan het aanrecht of wandel door de woonkamer wanneer je moet bellen met een klant of collega. Bel elkaar ook gewoons eens om te vragen hoe het (thuiswerken) gaat en deel tips met elkaar.

Advies werkhouding (Bron: Zorgvandezaak)