~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Wat betekenen de symbolen op een oven?

Inspiratie

Je hebt een nieuwe oven, maar hoe werkt het? Je ziet allerlei oven symbolen waarvan je niet gelijk de betekenis weet. Om je te helpen begrijpen wat ze betekenen hebben wij dit voor je op een rijtje gezet. Zo weet jij op welke stand je een kip kunt bereiden of chocolade au bain marie klaarmaakt.

Ben je opzoek naar de gebruiksaanwijzing voor jouw specifieke Pelgrim oven? Ga dan naar onze supportpagina en vul het modelnummer in om de handleiding, foutcodes of andere documenten te vinden.

Symbolen van ovenfuncties

Voor het bereiden van ovenschotels of pizza staat de oven het meest bekend. Maar vaak wordt vergeten dat je er ook prima stukken vlees, vis, groenten en aardappels in kunt klaarmaken. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle ovenfuncties geschikt zijn voor alle gerechten. Sommige ovens verdelen de warmte gelijkmatig bij een bepaalde stand, terwijl een andere stand juist alleen het bovenste grilt. Daarnaast verschilt het per recept of je een bakplaat of rooster moet gebruiken.

Onderwarmte

Onderwarmte

Om gerechten aan de onderzijde na te bruinen is deze aparte onderwarmtefunctie een uitkomst. Vooral gerechten met een vochtige vulling krijgen een stevige bodem door de onderwarmte.

Bovenwarmte

Bovenwarmte

Deze functie is geschikt om gerechten aan de bovenzijde na te bruinen. Perfect als de garing al zover is en u de laatste 10 minuten de bovenkant een perfect bruiningsresultaat wilt geven.

Onder- en bovenwarmte

Onder- en bovenwarmte

De onderwarmte en bovenwarmte combinatie is ideaal voor het bereiden van koekjes of (hartige) taarten. De gerechten krijgen een stevige bodem en een mooie bruine bovenkant.

Kleine en grote grill

Kleine en grote grill

De grillfunctie zorgt voor een heerlijk krokante korst op uw gerechten. Ideaal bij het bereiden van de perfecte steak of vis omdat het een hoger vermogen heeft dat de bovenwarmtefunctie. De keuze voor de kleine of grote grill hangt af het de grootte van uw gerecht.

Hetelucht circulatie

Hetelucht circulatie

De ventilator in de achterwand zorgt voor het gelijkmatig verdelen van de warmte in de oven. Daardoor profiteert u van een gelijkmatige bereiding van het gerecht en daarbij ook een snelle bereidingstijd.

Turbo-hetelucht circulatie

Turbo-hetelucht circulatie

Rondom de heteluchtcirculator is een extra verwarmingselement geplaatst, waardoor gerechten gelijkmatiger en nog sneller garen dan in welk ander ovensysteem dan ook. Dit maakt deze ovens zeer geschikt voor het bakken op meerdere niveaus tegelijk.

Onderwarmte met heteluchtOnderwarmte met turbo hetelucht

Onderwarmte met (turbo) hetelucht

Onder meer voor het bereiden van pizza en quiche (en daarom soms ook wel de pizza functie genoemd). De onderwarmte zorgt voor een stevige bodem en de (turbo)hetelucht circulatie voor een mooie geleidelijke en snelle garing.

Onder- en bovenwarmte met heteluchtOnder- en bovenwarmte met turbo hetelucht

Onder- en bovenwarmte met (turbo) hetelucht

Deze combinatie van warmte van onder en boven met luchtcirculatie kent een zeer snelle opwarming en bereidingstijd. De temperatuur in de oven is constant en leent zich uitstekend voor hoogstaande ovengerechten.

Hetelucht met grill

Hetelucht met grill

Deze combinatie van grill element en heteluchtcirculatie neemt in feite de functie van het draaispit over. De luchtcirculatie zorgt ervoor dat de sterke grillstraling het gerecht minder snel laat verbranden en dat de warmte zich verspreidt.

Stomen

Stomen

Stoompulsen worden via de achterkant van de oven naar binnen geblazen. Deze eeuwenoude kookmethode is perfect voor het behoud van vitaminen en geeft het gerecht een malse bereiding, ideaal bij bijvoorbeeld vis en kipfilet. Ook opwarmen van diverse maaltijden (regenereren) of snel ontdooien gaat probleemloos doordat de stoom het gerecht niet uitdroogt en gelijkmatig verwarmt. Een opgewarmde pasta komt er vers uit alsof het net bereid is.

Turbo-hetelucht met stoom - maximumTurbo-hetelucht met stoom - mediumTurbo-hetelucht met stoom - minimum

Turbo-hetelucht met stoom

Deze combinatie is ideaal voor het bakken van verschillende gerechten. Het zorgt voor een efficiënte manier van koken waarbij uw ovengerecht niet uitdroogt: de voordelen van stomen en de turbo hetelucht in één. Vlees of kip wordt zo heerlijk mals. Drie stoomintensiteit opties zijn beschikbaar: maximum, medium en minimum.

Bovenwarmte met hetelucht en magnetron

Bovenwarmte met hetelucht en magnetron

Dit is een magnetron combifunctie met hetelucht en bovenwarmte. De combinatie van deze elementen zorgt ervoor dat het eten relatief snel verhit wordt, goed vanuit binnen gaart en van buiten een mooi oven resultaat krijgt. Deze snelle functie is een groot voordeel, zeker bij gerechten die normaliter een langere tijd nodig hebben om te bereiden, zoals stoof- en ovenschotels en grote stukken vlees.

Magnetronfunctie

Magnetronfunctie

Een magnetron gebruikt microgolven om voedsel op te warmen. Deze magnetrons hebben een interessante eigenschap: ze worden geabsorbeerd door water, vetten en suikers en niet door de meeste soorten plastic, glas of keramiek. Wanneer ze geabsorbeerd worden, worden ze direct omgezet in moleculaire beweging – warmte dus. Daardoor zijn ze zeer efficiënt.

Turbo hetelucht, magnetron en onderwarmte

Turbo hetelucht, magnetron en onderwarmte

Door de turbo hetelucht + onderwarmte oven functie met magnetron te combineren
wordt de bereidingstijd verkort. Met name bij de grote ovengerechten die een knapperige bodem moeten krijgen. Zoals een grote quiche of een appeltaart. Hetzelfde bakresultaat in kortere tijd.

Turbo hetelucht en magnetron

Turbo hetelucht en magnetron

Door de turbo hetelucht oven functie met magnetron te combineren wordt de bereidingstijd verkort. Met name bij de grote ovenschotels die een langere bereidingstijd nodig hebben, is deze functie handig. Hetzelfde bakresultaat in kortere tijd.

Automatisch braden

Automatisch braden

Tijdens het automatisch braden programma worden de grote en kleine grill samen met de bovenwarmte geactiveerd. Deze slimme combinatie van warmte elementen zorgen voor het beste braad resultaat van vlees; knapperig van buiten, zacht en mals van binnen. Dit is het programma voor het lekkerste stukje vlees.

Grill met hetelucht en magnetron

Grill met hetelucht en magnetron

Dit is een magnetron combifunctie met hetelucht en grill. De combinatie van deze elementen zorgt ervoor dat het eten relatief snel verhit wordt, goed vanuit binnen gaart en van buiten een mooi oven resultaat krijgt. Het eten wordt namelijk ook nog eens krachtig geroosterd dankzij de sterkte van de grill. Bijvoorbeeld het bakken van grote stukken vlees, zoals een halve kip, of het gratineren van een ovenschotel kan gemakkelijk met deze functie.

GentleBake

GentleBake

De GentleBake functie maakt langzaam en gelijkmatig bakken mogelijk, waardoor het eten zacht en sappig blijft. Het is geschikt voor het braden van vlees, vis en het bakken van gebak op één niveau.

Download als PDF

Ovensymbolen van hulpfuncties

Steeds meer mensen kiezen voor gebruiksgemak, en dat begrijpen we. Een gerecht gemakkelijk eenvoudig ontdooien of juist warmhouden. En vaak mag een reinigingsfunctie ook niet ontbreken. Welke functies of oven standen extra hulp kan bieden lees je hierna.

Ontdooien

Ontdooien

Bij ontdooien wordt de ventilator in werking gezet, maar wordt er niet verwarmd. Deze functie dient voor het ontdooien van diepgevroren etenswaren zoals vlees, vis en brood.

Stoomschoon

Stoomschoon

De stoomreinigingsfunctie zorgt voor extra schoonmaakgemak. Door 500 ml water op de bodem van de oven te gieten en deze functie in te schakelen zorgt het apparaat dat door middel van stoom etensresten losweken. Daardoor is de binnenruimte van de oven makkelijk schoon te maken.

Sous-vide

Sous-vide

Dit wordt gebruikt voor het langzaam koken in een vacuüm afgesloten zakje, met behulp van stoom. Door het voedsel langzaam op een lage en zeer constante temperatuur te garen, ontstaan er vollere smaken en meer vitamines en mineralen blijven behouden.

Snel voorverwarmen

Snel voorverwarmen

Gebruik deze functie als u de oven zo snel mogelijk op de gewenste temperatuur wilt verwarmen. Niet geschikt voor het bereiden
van voedsel. Wanneer de oven op de ingestelde temperatuur wordt verwarmd, is het verwarmingsproces voltooid en is de oven klaar voor gebruik van het geselecteerde programma.

Regenereren

Regenereren

Deze opwarmmodus kan worden gebruikt om het voedsel dat al gekookt is opnieuw op te warmen met 100% stoom. Terwijl het voedsel wordt opgewarmd met stoom, verliest het zijn kwaliteit niet. De smaak en textuur blijven behouden, alsof het voedsel vers gekookt is. Verschillende gerechten kunnen tegelijkertijd worden opgewarmd. U kunt de tijdsduur van het regenereren gemakkelijk instellen.

Bord opwarmen

Bord opwarmen

Gebruik deze functie om uw servies (borden, soepkommen, etc) voor te verwarmen. De temperatuur staat voorgeprogrammeerd op
60 °C en is het beste geschikt voor aardewerk servies.

Warmhoudfunctie

Warmhoudfunctie

De warmhoud functie kan worden gebruikt om het voedsel dat al gekookt is warm te houden. De temperatuur staat voorgeprogrammeerd op 60 °C en zorgt ervoor dat het voedsel niet verder gaart.

Deeg rijzen

Deeg rijzen

Deeg rijst het beste op een tochtvrije plaats en een constante lage temperatuur. Gebruik deze functie voor het maken van gistdeeg en zuurdesem en het fermenteren van yoghurt.

Download als PDF

OPC560ZWA_AT5

Keuzehulp: de juiste oven voor jou

Ben je op zoek naar de juiste oven, maar weet je niet waar te beginnen? Gebruik dan onze keuzehulp voor gedetailleerde informatie over ovens met magnetron, ovens met stoom, ovens met magnetron en stoom. Denk aan design, kleur, ovensoorten, bediening, gebruiksgemak en andere handige functies.