~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

5 eenvoudige stoomoven recepten die je móét proeven

Recepten

Ben jij op zoek naar eenvoudige stoomoven recepten om jouw oven volledig te benutten? Stoomoven gerechten behouden altijd hun smaak, zijn gezond en zijn snel te bereiden. Of je nu op zoek bent naar een gerecht met groente, vlees of vis: Pelgrim heeft de lekkerste stoomoven recepten voor je op een rijtje gezet!

Gestoomde paksoi met oestersaus

Stoomoven recept groente: paksoi met oestersaus

Jouw stoomoven is perfect voor een recept met lekker veel groente! Zodra je deze paksoi met oestersaus gemaakt hebt, ben je helemaal om.

Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 4 paksoi
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels oestersaus

Zo maak je paksoi met oestersaus in de stoomoven:

  1. Was de paksoi en snijd ze in de lengte in kwarten.
  2. Snipper de teentjes knoflook grof en leg ze samen met de paksoi in een stoomschaal met gaatjes.
  3. Stoom de paksoi 15 minuten op 100 graden.
  4. Leg de paksoi in een schaal zonder gaatjes en besprenkel met de oestersaus.

Kabeljauw uit de stoomoven met peultjes

Twee voor de prijs van één: dat is dit recept met kabeljauw en peultjes. Je zet één keer je stoomoven aan het werk en hebt groente én vis. Zo simpel kan het zijn! 

Dit heb je nodig voor twee personen:

  • 2 kabeljauwfilets
  • 250 gram peultjes
  • 60 gram tomatenboter (zongedroogde tomaten in olie, grove mosterd, paprikapoeder en verse basilicum)
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je kabeljauw uit de stoomoven:

  1. Haal een half uur voordat je begint de vis uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  2. Begin met het maken van de tomatenboter. Hiervoor meng je 50 gram zongedroogde tomaten in olie, een eetlepel grove mosterd, een theelepel paprikapoeder en verse basilicum naar smaak. Is de boter niet smeerbaar? Voeg dan wat extra olie van de zongedroogde tomaten toe.
  3. Verdeel de peultjes over een stoomschaal zonder gaatjes. 
  4. Leg hier de kabeljauwfilets op en verdeel de tomatenboter erover. Voeg peper en zout toe.
  5. Stoom het gerecht 25 minuten op 80 graden. Twijfel je over de stoomtijd of -temperatuur? Bekijk dan de stoomtabel.

Serveer de kabeljauw met peultjes direct uit de oven. Eventuele overgebleven tomatenboter kun je er los bij serveren aan tafel, zodat iedereen dit naar smaak toe kan voegen.

Gestoomde prei met vinaigrette

Nog meer groente uit de stoomoven: prei met vinaigrette

We zijn gewend om prei te wokken of te koken, maar prei stomen werkt perfect en geeft zoveel smaak!

Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 1 sjalot of een halve ui
  • 1 bos platte peterselie
  • 2 eieren
  • 6 preien
  • Een theelepel mosterd
  • 3 eetlepels wijnazijn (of een ander soort azijn)
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je prei in de stoomoven:

  1. Snipper de ui en snijd de peterselie fijn.
  2. Kook de eieren 10 minuten, pel ze en snijd ze fijn. De eieren houd je apart.
  3. Was de prei en verwijder de uiteinden. Leg de preien in een stoomschaal met gaatjes en stoom ze 15 minuten op 100 graden.
  4. Maak de vinaigrette. Meng de mosterd, peper, zout en azijn. Voeg hierna de olie toe tot deze is opgenomen. Als laatste voeg je de sjalot toe.
  5. Overgiet de preien met de vinaigrette en bestrooi met de eieren en peterselie.

Perfect vlees uit de stoomoven: varkenshaasrolletjes

Wat betreft vlees uit de stoomoven kun je alle kanten op, maar wij zijn fan van deze varkenshaasrolletjes met lente-ui.

Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 250 gram diepvriespruimen
  • 1 steranijs
  • 15 gram verse gember
  • 2 kruidnagels
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • Zout naar smaak
  • 1 bosje lente-ui
  • 60 gram varkenshaas
  • 3 eetlepels zoute sojasaus
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 theelepel cayennepeper

Zo maak je gestoomde varkenshaasrolletjes:

  1. Haal de varkenshaas een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
  2. Doe de pruimen, anijs, gember, kruidnagels en suiker in een pan en voeg 50 cl water toe. Breng dit aan de kook en laat twintig minuten zachtjes doorkoken.
  3. Als de saus is ingedikt, haal je de steranijs en de kruidnagels eruit. Als de saus niet dik genoeg is, kun je wat maizena toevoegen.
  4. Was de lente-ui en snijd deze in langwerpige strookjes.
  5. Snijd de varkenshaas in plakjes ter dikte van carpaccio. Je kunt de plakken eventueel pletten tussen twee vellen bakpapier. 
  6. Schep een lepel saus op elk plakje varkenshaas en leg er wat lente-ui op. Rol ieder plakje varkenshaas op en plaats de rolletjes in een stoomschaal met gaatjes.
  7. Stoom de varkenshaasrolletjes 25 minuten op 85 graden.
Gestoomde aardappels met roomsaus

Stoomoven recept: aardappel, maar nét even anders

Gestoomde aardappels met roomsaus: daar lik je je vingers bij af. Nét even anders dan een ‘gewone’ aardappel en daarmee perfect om eens te serveren als je een etentje organiseert!

Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 1kg droogkokende aardappels
  • Takjes tijm
  • Laurierblaadjes
  • Takjes rozemarijn
  • 1 sjalot of een halve ui
  • 1 bosje bieslook
  • 200 gram verse roomkaas
  • Zout en peper naar smaak

Zo maak je gestoomde aardappels met roomsaus:

  1. Was de aardappels goed, je hoeft ze niet te schillen.
  2. Snijd de helft van de aardappels over de lengte in en steek er een laurierblaadje in.
  3. Prik een gaatje in de andere helft van de aardappels en steek daar een takje tijm of rozemarijn in.
  4. Stoom de aardappels 40 minuten op 100 graden in een stoomschaal met gaatjes.
  5. Snijd de sjalot en bieslook zo fijn mogelijk. Roer dit door de roomkaas en voeg naar smaak zout en peper toe.
  6. Serveer de aardappels met de roomsaus erover of los ernaast.

Wil je nog meer Pelgrim stoomoven recepten?

Pelgrim heeft een kookboek met stoomrecepten gemaakt. In dit boek staan 25 stoomoven recepten die je eenvoudig thuis kunt maken. Zo haal je echt álles uit je stoomoven of combi-stoomoven. Vlees, vis, groente en aardappels: er is voor ieder wat wils in het Pelgrim kookboek. Download hem gratis via onderstaande button!

Download kookboek ‘Stoomze’