~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Thuis in onderweg zijn en eten op bestemming

Inspiratie

Tikva Looijen is 40 jaar en reist samen met haar man en dochter van 8 jaar de hele wereld rond. Ze is fulltime blogger en eigenaar van reisblog ‘Gezin op Reis’. Onlangs schreef ze een boek over speelbossen en familiewandelingen in Nederland, want in coronatijd ontdekten ze noodgedwongen mooie plekjes in eigen land. “We trekken er graag op uit en verblijven regelmatig in vakantiehuizen en hotels, maar ook in glampingtenten en B&B’s. Omdat we zoveel weg zijn en zo snel kunnen schakelen naar de locatie waar we zijn, voelen we ons overal snel thuis.”

P_21_03_007_Contentkit_Reisblogger_660x457_1

Thuis koken

Meestal kookt één van ons. We eten vaak het lievelingseten van onze dochter: andijviestamppot. Zelfs in de zomer vindt ze dit heerlijk, natuurlijk wel met verse aardappels. Verder eten we ook veel salades. Het liefst een warme salade met bijvoorbeeld zoete aardappel of pompoen als basis. Met extra ingrediënten zoals, rode ui, kaas of eventueel spekjes en tomaten. Maar we vinden het ook heerlijk om courgette dun te snijden, er een beetje zout en verse kruiden op te strooien en dan lekker grillen in de oven. We hebben thuis bewust gekozen voor 2 ovens. Zo kunnen we een rollade of kip in de ene oven langzaam laten garen en in de andere oven maken we ondertussen gegrilde groente en/of aardappels klaar. Dit doen we vooral in het weekend. We bakken ook graag met onze dochter. Ze is namelijk gek op muffins of brownies. En daar geven we regelmatig een gezonde draai aan. 

We zijn vorig jaar overgestapt van gas naar inductie waarbij twee kookzones aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Hier kun je een grote braadpan op plaatsen, ideaal! Het was heel even wennen deze nieuwe manier van koken, maar nu vinden we het heel fijn. 

Weer op reis deze zomer

Gelukkig mogen we na een vervelende coronaperiode weer langzaamaan op reis naar het buitenland. We gaan deze zomer naar de Franse Alpen en naar Zweden op vakantie, als het allemaal door mag en kan gaan. Het wordt een mix van verschillende accommodaties waar we verblijven. Van rode Zweedse vakantiehuisjes op een camping tot aan prachtige hotels voorzien van meer luxe. Juist die mix maakt het zo leuk en afwisselend. 

Koken onderweg

Op reis worden het niet hele ingewikkelde gerechten. Maar een frisse salade, een broodje hamburger, een soepje of een lekkere pasta vind ik ook prima. In het buitenland eten ze vaak laat en dat is met mijn dochter niet altijd handig. Wij draaien dus meestal onze maaltijden om, wat ik iedereen kan aanraden met (kleine) kinderen. We lunchen vaak tussen de middag heel uitgebreid in een restaurant en eten ’s avonds makkelijk, omdat we dan nog best vol zitten van de middag. 

Vraag vooral om de lunchkaart in het Middellandse Zee gebied. Die zijn echt uitgebreid en is vaak veel goedkoper dan het diner. Je eet dan ’s avonds op je accommodatie weer lekker makkelijk.

Als we ergens gaan lunchen, heb ik wel standaard een bakje met fruit bij me. Mijn dochter lust namelijk niet altijd alles en ik wil toch dat ze met een goed gevuld buikje de dag doorkomt. En er is ook trouwens altijd wel een bakker in de buurt voor een lekker vers broodje.

P_21_03_007_Contentkit_Reisblogger_660x457_2

Nog een leuke tip die ik iedereen kan meegeven is: ga een (georganiseerde) kookcursus doen met je kind tijdens je vakantie in buitenland of in Nederland. Je kunt allemaal lekkere gerechten en specialiteiten maken van het land van bestemming. Superleuk om samen te doen en je kind leert gelijk van alles te eten. En ben je weer thuis, dan kun je de succesnummers gewoon herhalen (als je het recept hebt meegenomen of opgeschreven). 

Tikva’s ultieme reistip! Als je ergens gaat eten, ga dan lekker tussen de locals zitten en probeer de lokale gerechten uit. Heel gezellig en je eet eens gerechten die je thuis niet kent of niet zal maken. Er zijn vaak ook toffe barbecue plekken in de buitenlucht waar je gebruik van mag maken, superleuk!

De vakantiechecklist van Tikva 

Wij reizen al jaren van plek naar plek en van land naar land. En dan zijn er soms wel zaken waar je tegenaan loopt als het gaat om de juiste kookspullen en andere vakantie musthaves. Mijn ultieme vakantiechecklist:

  • Ik neem altijd peper, zout en kruiden mee van huis.
  • Als je een echte koffiedrinker bent, check dan altijd van tevoren wat er aanwezig is. Neem anders koffiefilters, pads, cups of (als je met de auto reist) zelfs je eigen koffieapparaat mee. 
  • Zakjes magnetron poffertjes zijn ideaal als je de eerste dag/nacht aankomt en even snel iets wilt eten wat vult. Kan ook perfect als ontbijt en kinderen lusten dit graag.
  • Een goede kurkentrekker is een must om een flesje wijn te openen en een vacuüm wijndop om de wijn langer goed te houden. 
  • Theedoeken en gele schoonmaakdoekjes heb ik altijd bij me. 
  • Net zoals vaatwasmachine en wasmiddel tabletten/tabs. 
  • Ik vind ziplock zakjes en vershoudbakjes ook ideaal om bij me te hebben. De zakjes en bakjes vul ik thuis al voordat we vertrekken met (gezonde) lekkernijen, zoals gesneden groenten, aardbeien en ander fruit. Die eten we onderweg lekker op en dan heb ik op mijn bestemming altijd zakjes en bakjes bij de hand om snacks en eten in te bewaren als we op pad gaan.