~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Vaatwasser schoonmaken: zo doe je dat!

Inspiratie

Iets wat vaak vergeten wordt: de vaatwasser schoonmaken. Een schone vaatwasser zorgt ervoor dat servies altijd schoon uit de machine komt en geen nare geurtjes met zich meedraagt. Zo gaat je vaatwasser ook langer mee. We geven tips om ervoor te zorgen dat je vaatwasser in topconditie blijft.

Hoe maak je de vaatwasser schoon?

Het schoonmaken van je vaatwasser is vrij eenvoudig. Volg onderstaande stappen voor een schone vaat & vaatwasmachine:

 1. Haal grote etensresten en vuil uit de vaatwasser. Haal vervolgens het filter eruit en spoel deze af onder warm water. Verwijder ook eventuele opgehoopte resten in de filterruimte.
 2. Verwijder de sproeiarmen door deze los te trekken en/of draaien. Spoel af onder de kraan.
 3. In de gaatjes van sproeiarmen kan vuil zitten. Prik verstopte gaatjes door met een cocktailprikker of naald.
 4. Gebruik vaatwasreiniger om hardnekkige vet- en kalkaanslag te verwijderen.
 5. Reinig het rubber rond de deur met een vochtige doek om schimmel en vuil te verwijderen.
 6. Plaats het filter en de sproeiarmen weer terug in de vaatwasmachine. Zet de vaatwasser op het reinigingsprogramma. Hoe je dit doet, vind je in de handleiding van je vaatwasser. Dit verschilt per model.

Hoe maak je het filter van de vaatwasser schoon?

Het schoonmaken van het filter van je vaatwasser is heel belangrijk voor een goede werking van het apparaat. Het filter vangt voedselresten en vuil op. Zo komt er geen vuil in de leidingen. Dit zorgt ervoor dat de vaatwasser goed zijn werk blijft doen. Volg deze eenvoudige stappen om het filter grondig schoon te maken:

 1. Haal het filter uit de vaatwasser, zoals beschreven in de handleiding. Soms moet het filter losgedraaid worden.
 2. Spoel het filter af onder warm water om voedselresten en vet te verwijderen. Als er hardnekkig vuil is, kun je een zachte borstel gebruiken om het los te maken.
 3. Controleer de ruimte waarin het filter zit op eventuele resten en maak ze schoon met een doek of borstel.
 4. Zet het filter terug zoals de fabrikant aangeeft en zorg ervoor dat het stevig vastzit.

Door regelmatig het filter van je vaatwasser schoon te maken, zorg je ervoor dat de vaatwasser goed blijft werken en je vaat altijd schoon en sprankelend wordt.

Afbeelding

Vaatwasser schoonmaken met azijn

Naast vaatwasser reinigen kun je ook azijn gebruiken om je vaatwasser te reinigen. Azijn is een natuurlijk (en betaalbaar) reinigingsmiddel dat effectief is tegen kalkaanslag en nare geurtjes. Volg deze stappen om azijn te gebruiken bij het schoonmaken van je vaatwasser:

 1. Plaats een kommetje witte azijn in de bovenste korf van de vaatwasser.
 2. Draai een heet wasprogramma zonder vaat. De azijn zal helpen om vet- en kalkaanslag los te weken en de vaatwasser te reinigen.
 3. Na het voltooien van het programma zou je vaatwasser schoon en fris moeten zijn.

Azijn is een veilig alternatief voor chemische reinigingsmiddelen. Het kan ook helpen om de levensduur van je vaatwasser te verlengen.

Pelgrim vaatwassers

Vaatwasser schoonmaken met soda

Naast azijn kun je ook soda gebruiken om je vaatwasser schoon te maken. Soda, is een krachtig reinigingsmiddel dat vet en aangekoekte resten kan verwijderen. Volg deze stappen om soda te gebruiken bij het reinigen van je vaatwasser:

 1. Strooi een kopje soda op de bodem van de vaatwasser.
 2. Draai een heet wasprogramma zonder vaat. De soda zal helpen om vlekken en nare geurtjes te verwijderen.
 3. Na het voltooien van het programma is de vaatwasser weer schoon en ruikt het fris.

Soda is een huishoudelijk product dat ook kan worden gebruikt om andere oppervlakken in je keuken schoon te maken.

Hoe vaak moet je de vaatwasser schoonmaken?

Het is raadzaam om je vaatwasser minstens één keer per maand grondig te reinigen. Door regelmatig onderhoud te plegen, voorkom je ophoping van vet, kalk en voedselresten, die de prestaties van de vaatwasser kunnen beïnvloeden. Als je in een gebied met hard water woont, is het mogelijk dat je vaker moet reinigen om kalkaanslag te voorkomen.

Het is ook een goed idee om regelmatig het filter schoon te maken en eventuele verstoppingen te verwijderen. Hierdoor blijft je vaatwasser optimaal presteren en worden je vaat en glazen brandschoon.

Slimme vaatwassers van Pelgrim

Onze slimme vaatwassers zijn voorzien van technologische snufjes die ervoor zorgen dat je vaat altijd glanzend, schoon en droog is. Zo hoef je nooit te twijfelen of de vaatwasser schoon genoeg is en kun je de vaatwasser op afstand aanzetten mocht je dit vergeten zijn. Enkele van deze geweldige functies zijn:

 • Drie sproeiarmen: Door een extra sproeiarm toe te voegen, wordt je vaat tot wel 30% schoner en is de waterdekking gelijkmatiger verdeeld.
 • FanDry-technologie ▶: Met de ingebouwde ventilator en FanDry-technologie wordt elke vaat volledig droog. Je hebt geen theedoek meer nodig om na te drogen.
 • Flexibele indeling: Omdat iedereen zijn vaatwasser anders inpakt, zijn de slimme vaatwassers van Pelgrim flexibel in hun indeling. Je kunt rekjes verwijderen, de besteklade aanpassen en zelfs extra rekjes toevoegen. Zo wordt je vaat nog schoner en past alles perfect bij jouw voorkeur.
 • Hygiëne-programma: Het speciale hygiëne-programma is ideaal voor het reinigen van vaat die extra bacterievrij moet zijn, zoals babyflesjes. Het zorgt voor een extreem hygiënisch schone vaat.

Het schoonmaken van je vaatwasser is een belangrijk onderdeel van het onderhoud en draagt bij aan schone en hygiënische vaat. Volg de bovenstaande stappen om je vaatwasser grondig te reinigen. Met deze tips en het stappenplan ben je goed op weg naar een schone en goed functionerende vaatwasser. Doe het regelmatig en geniet van de voordelen van glanzend en fris servies!

Bekijk alle Pelgrim vaatwassers

Pelgrim's vaatwassers

Naar het overzicht
3 opgeslagen favorieten
Alle favorieten verwijderen

Vaatwasser ConnectLife, 82 cm hoog

Type: GVWC290L
 • Energieklasse C
 • Geluidsniveau 39 dB
 • 14 couverts
Vergelijken
Bekijken
Deze favoriet verwijderen
Verwijderen

Vaatwasser XL ConnectLife, 86 cm hoog

Type: GVWC370XL
 • Energieklasse C
 • Geluidsniveau 39 dB
 • 16 couverts
Vergelijken
Bekijken
Deze favoriet verwijderen
Verwijderen

Vaatwasser ConnectLife, 82 cm hoog

Type: GVWC390L
 • Energieklasse B
 • Geluidsniveau 39 dB
 • 14 couverts
Vergelijken
Bekijken
Deze favoriet verwijderen
Verwijderen