~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Waar let je op bij het kiezen van een afzuigkap?

Inspiratie

Bij het kiezen van de juiste afzuigkap houdt je rekening met de keukenopstelling, de ruimte die aanwezig is en natuurlijk met jouw wensen en smaak. Maar waar let je nog meer op bij het kiezen van een afzuigkap? Met deze checklist kom je wellicht een stapje dichter bij jouw beste keuze.

Pelgrim afzuigkap checklist juiste keuze

Blikvanger of fraai weggewerkt?

Mag de afzuigkap een echte blikvanger zijn in je keuken? Of kies je toch liever voor een inbouw afzuigsysteem dat je bijna niet ziet, ruimtebesparend is, maar wel optimaal zijn werk doet? Bekijk wat je persoonlijke smaak is en welke ruimte aanwezig is in de keuken om een goede keuze te maken.

Inbouw of eilandopstelling?

Een inbouw afzuigkap kan van onderaf gemonteerd worden in een getimmerde of een bestaande schouw of koof. Voordeel hiervan is dat een inbouwunit is weggewerkt, waardoor je goed zicht hebt op jouw pannen en de rest van de keuken meer in het oog springt. Afzuigkappen boven een eilandopstelling kunnen ook opgaan in het plafond, maar evengoed dienen als sieraad voor je keuken door ze juist wel in het oog te laten springen door fraai design.

Met motor of motorloos?

Een afzuigkap met motor werkt zeer effectief, maar verbruikt ook iets meer energie, omdat je warme lucht naar buiten blaast. Veel huizen en appartementen hebben tegenwoordig een centraal ventilatiesysteem, waarop motorloze afzuigkappen zoals die van Pelgrim kunnen worden aangesloten. Hiermee denk je duurzaam én aan je portemonnee. Heb je geen ventilatiesysteem, dan kan je kiezen voor een directe afvoer naar buiten of een recirculatiesysteem. Dit systeem filtert de afgezogen lucht in een koolstoffilter en blaast de gezuiverde schone lucht weer terug in je woning.

Tip: Kies voor een afzuigkap met het “Slimme Keuze” label vanwege zijn energiezuinigheid.

Vetfilters of ook fijnstoffilters?

Elke afzuigkap beschikt over 2 of 3 vetfiltercassettes die vet  en kookdampen absorberen. Reinig deze cassettes 1 maal per maand voor optimale werking. Maar kijk ook naar andere filters in het apparaat.

Koolstoffilters:
Zorgen ervoor dat geurtjes worden geneutraliseerd. Deze filters gaan 3 tot 5 maanden mee.
Kool-/fijnstoffilters:
Zuiveren de lucht door koolstoffilter en neutraliseert geurtjes, zorgt voor filtering en reiniging van de lucht en gaat ongeveer 1 jaar mee.
PlasmaMade filters:
Zuiveren de lucht door natuurlijke moleculaire reactie. Geuren worden geneutraliseerd en lucht wordt gefilterd en gereinigd. Ze zijn duurder in aanschaf, maar gaan ongeveer 10 tot 15 jaar mee.

Alleen tijdens koken of schone keukenlucht?

Om lekker en prettig te kunnen koken is een goede afzuigkap onmisbaar, want afzuiging zorgt ervoor dat waterdamp, vetdeeltjes en geuren die vrijkomen tijdens het koken goed afgevoerd of ververst worden. Stem de breedte van de afzuigkap dan ook altijd af op de afmeting van de kookplaat: minimaal zo breed, liefst breder dan de kookplaat voor optimale afzuiging.

Vind je kookluchtjes die langer blijven hangen vervelend én denk je bewust aan een schoon binnenklimaat in de keuken? Kies dan een afzuigkap met naloopstand of opfrisfunctie, die om de zoveel uur automatisch (op stand 1) de lucht in je keuken zuivert. Geuren worden geneutraliseerd en de lucht wordt gefilterd en gereinigd, wel net zo gezond!

Let tot slot op het gebruiksgemak van de afzuigkap! Kijk naar knoppen, hoeken en schoonmaakgemak. Pelgrim kiest voor zowel een fraai design áls voor praktisch gebruik in je keuken. Mooi makkelijk van Pelgrim.