~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Wat doet licht(inval) met je keuken?

Inspiratie

De juiste verlichting, plus lichtinval vanuit raampartijen spelen in de keuken een belangrijke rol voor werk-, sfeerlicht en de uitstraling van je keuken.

We vroegen Silke Winkels om advies. Silke is 27 jaar en filiaalleidster van Woninginrichting-Aanhuis in Apeldoorn, onderdeel van de landelijke keten Aanhuis. Ze geeft klanten advies in de winkel en is verantwoordelijk voor de offertes en bestellingen, zoals raamdecoratie.

Interview Silke_1200x592

Licht heeft invloed op kleur

“Licht speelt een grote rol bij kleuren in het algemeen. Zo zal antracietgrijs totaal anders ogen in een donkere overloop in je huis dan in een keuken met aan drie kanten grote ramen. Door veel lichtinval zal een relatief donkere kleur een stuk lichter ogen dan in een donker gedeelte van je huis. Licht heeft dus altijd invloed op de kleur van een keuken. Het kan een kleur versterken, maar juist ook afzwakken. Wees je daarvan bewust en neem altijd kleurstalen van keukens, of mogelijk ook apparatuur mee naar je huis.

Licht bepaalt sfeer

Daarnaast is licht functioneel en sfeerbepalend. Overdag is het bijvoorbeeld heel fijn als je in de keuken beschikt over voldoende werklicht om maaltijden klaar te maken en om misschien wel te werken aan de keukentafel. Maar ’s avonds na het eten wil je wellicht juist graag het licht dimmen en genieten van rust en privacy. Denk daarover na bij het aanschaffen van lampen of inbouwverlichting in de keuken.

Tip: plaats de verlichting niet te ver achter je, want dan sta je in je eigen schaduw te koken.

Je kunt naast goede verlichting, het licht in je keuken beïnvloeden door het kiezen van de juiste raamdecoratie. Bijvoorbeeld met jaloezieën; die zijn in verschillende materialen en uitvoeringen verkrijgbaar, zodat ze in iedere keuken en bij elke keuken- en interieurstijl passen. We kennen ze allemaal wel in aluminium uitvoering, maar ze zijn er ook in hout. Dit geeft je keuken weer een heel andere sfeer. Naast jaloezieën zijn duettes in de keuken ook handig om met licht te spelen. Met de top-down bottom-up functie van duettes, kun je zelf bepalen waar je het stofpakket laat hangen. Zo is ook de lichtinval te bepalen en wederom je privacy.

Materiaalkeuze raamdecoratie

Bij het kopen van raamdecoratie in je keuken is het raadzaam om vooraf een aantal dingen op een rijtje te zetten. Zeker als het gaat om materiaalkeuze, omdat je in de keuken voornamelijk te maken hebt met vet en vuil door het koken. Door de juiste materiaalkeuzes te maken, maak je het jezelf makkelijker. Jaloezieën kun je gemakkelijk afstoffen om vuil en vetvlekjes te verwijderen. Wil je liever duettes in je keuken? Deze zijn zelf te reinigen door middel van een bad, maar je kunt ze ook laten reinigen. Het kost wel iets meer tijd om duettes schoon te maken dan jaloezieën en shutters. Ga je voor inbetween of een vouwgordijn, dan moet je ze wassen in de wasmachine als vet en vuil zijn. Vraag dit, bij twijfel, altijd even na bij de leverancier om teleurstellingen te voorkomen en langer te genieten van je uitgekozen raamdecoratie.

Maak een totaalplaatje

Mijn advies is om naar het totale plaatje te kijken. Ik denk graag mee met de klant en vind het bijvoorbeeld belangrijk dat je het goed kunt combineren met de vloer, gecombineerd met de kleur wanden. Heeft de keuken een structuur of nerf of is deze gemaakt van glanzend materiaal? Welke sfeer wil je neerzetten? Er is namelijk raamdecoratie in zoveel verschillende structuren, kleuren en materialen, dat het altijd maatwerk is en uiteraard heel persoonlijk.

De beste tip die ik ook in dit geval mee kan geven is: neem altijd stalen mee naar huis. Zo kun je in je eigen keuken en met het lichtinval in je keuken bekijken welke stof, materiaal en kleur het beste past bij jouw keuken- en interieurwensen. En heel belangrijk: bekijk de stalen bij zowel dag- als avondlicht!”