Wat je moet weten over het nieuwe EU-energielabel

Nieuws

Weet je dat er op ieder huishoudelijk apparaat verplicht een energielabel zit? Energielabels vertellen je onder andere iets over het stroom- of waterverbruik van een apparaat, wat een belangrijke raadgever is voor de gebruikskosten en dus over hoe duurzaam je keuze is.

Vanaf 1 maart nieuwe labels

De energielabels van koelkasten, wasmachines, was-droogcombinaties en vaatwassers veranderen per 1 maart aanstaande vanwege nieuwe Europese richtlijnen. Het doel is een duidelijkere indeling van de energieklasse en meer informatie, waardoor je makkelijker Slimme Keuzes kunt maken.

Klassen A t/m G

Het huidige label werd twintig jaar geleden door de EU ingevoerd, als hulpmiddel bij het nemen van aankoopbeslissingen. Destijds werd een apparaat voorzien van energielabel A t/m F. De letter A stond voor energiezuinig en F was het minst zuinige apparaat. Fabrikanten werden zo gestimuleerd om zuinigere apparaten te maken. Afgelopen jaren is er zoveel verbeterd op het gebied van energiebesparende apparaten, dat het energielabel tussentijds werd aangevuld met A+, A++ en A+++. Niet heel duidelijk dus en consumenten zagen door de bomen het bos niet meer. Vanaf maart 2021 verdwijnen de plusjes en verandert het energielabel in een vernieuwd energielabel met de letters A tot en met G.

Duidelijke pictogrammen

Afhankelijk van het apparaat komen er ook extra pictogrammen op het label, die je wat vertellen over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau. En je kunt eenvoudig met je smartphone een QR-code scannen, die naar de Europese Productdatabase voor Energielabels gaat (EPREL EU) voor nog meer officiële (niet commerciële) informatie over het betreffende apparaat.

Wat betekent dit voor Pelgrim apparatuur?

Alle koelapparaten en vaatwassers van Pelgrim zijn voorzien van het vernieuwde energielabel.

Producten die nieuw op de markt komen worden moeten allemaal voldoen aan de richtlijnen van het nieuwe energielabel en krijgen daar een passend label bij. Wat eerder bijvoorbeeld een A++ label had krijg nu een D of een E label.

De apparaten met oude labels mogen tot december 2021 nog wel verkocht worden, daarna niet meer. In de overgangsperiode tussen invoering van het nieuwe label in maart 2021 en december 2021 is het misschien nog even lastig vergelijken, omdat er dan nog twee labels zijn. Vraag gerust advies aan de Pelgrim verkoper als je er niet uitkomt!

Voorbeeldlabel vaatwasser

Voorbeeld energielabel 1_uitleg_V2

Voorbeeldlabel koelkast

Voorbeeld energielabel 2_uitleg_V2