~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Welke keukenstijl past bij jou?

Inspiratie

Een nieuwe keuken: daar komen een hoop dingen bij kijken. Van het kiezen van de keukenapparaten tot de indeling en misschien zelfs wel de plek van de keuken. Uiteindelijk komt het allemaal samen; de nieuwe keuken moet een plek worden waar jij je thuis voelt, met een keukenstijl die bij je past.

Tips voor het bepalen van jouw keukenstijl

Een stijl voor de keuken bepalen is vaak lastiger dan het klinkt. De nieuwe keuken gaat tenslotte vele jaren mee. Een paar tips om de stijlkeuze wat makkelijker te maken:
  • Kijk om je heen. Welke stijl komt nu veel terug je interieur? Het doortrekken van die stijl zorgt voor rust en eenheid. Of gooi het over een compleet andere boeg: bedenk welke stijl je altijd al mooi gevonden hebt en gebruik die inspiratie om ook de rest van het huis een kleine update te geven.
  • Wat past er bij het huis? Bij een oud, karakteristiek huis kiezen veel mensen voor een klassieke of landelijke keuken. In nieuwbouwhuizen wordt er vaak juist een moderne keuken geplaatst. Maar gedurfde contrasten kunnen ook heel goed werken; denk aan een jaren 30-woning met een moderne keuken die het karakter van het huis benadrukt.
  • Pas de keuken aan op je leefstijl. Een keuken is tegenwoordig allang niet meer de plek waar alleen gekookt wordt; de keuken is een volwaardig onderdeel van het huis geworden. Vind je warmte en gezelligheid belangrijk? Dan is de kans groot dat je je meer thuis voelt in een landelijke keuken of in een keuken met gekleurde fronten. Houd je juist van design en luxe? Dan is een moderne keuken met de nieuwste technologische snufjes wellicht meer jouw ding.
  • Denk aan het onderhoud. Hoe meer randjes en details, hoe lastiger het oppervlak schoon te houden is. Ook een industriële keuken met natuurlijke elementen kan veel onderhoud vergen, denk bijvoorbeeld aan de vlekgevoeligheid van ongelakt hout. Een greeploze keuken met een gladde kookplaat (zoals een inductiekookplaat) is daarentegen zó schoon.
  • Tijdloos of de nieuwste trends? Houd er rekening mee dat trends die nu heel populair zijn, uiteindelijk weer uit de mode zullen raken. Toch trends toepassen zonder bang te hoeven zijn dat de keuken binnen de kortste keren dateert of dat je erop uitgekeken raakt? Door een tijdloze basis te combineren met uitgesproken details uit de nieuwste keukentrends, groeit de stijl van jouw keuken met je mee.

Welke verschillende keukenstijlen zijn er?

Na het bepalen van de praktische zaken, zoals het onderhoud, is het tijd om te oriënteren op bestaande stijlen. Zo kom je er vanzelf achter welke stijl het meeste aanspreekt. Dit zijn de vier populairste keukenstijlen van dit moment:

Moderne keuken

De strakke afwerking en technische hoogstandjes kenmerken de moderne keuken. In tegenstelling tot de landelijke keuken, heeft deze stijl juist veel rechte lijnen en greeploze fronten. Ga hier voor een mooi strak aanrechtblad in een effen kleur, zoals metaal of natuursteen. Ook kookeilanden gaan altijd goed samen in een moderne keuken.
Komt de kookplaat op het kookeiland? Ga dan voor een afzuigkap die gezien mag worden: de eilandschouwkap. Of werk de afzuigkap juist helemaal weg. Bijvoorbeeld in het plafond met een speciale inbouwunit of met een Hood-in-Hob, waarbij de afzuiging in de kookplaat is geïntegreerd.
Pelgrim_MooiSamen_8_serie_IKM614RVS_ISW1060WIT_inductie

Landelijke keuken

Gezellig, warm en huiselijk; dat zijn de kernwoorden van een landelijke keuken. In de landelijke keuken kom je veel nostalgische elementen tegen, maar dan gecombineerd met de nieuwste keukenapparatuur. Een marmeren of granieten aanrechtblad maakt de keuken helemaal af. Typisch voor de landelijke keuken is een groot fornuis.

IF960MAT_IMG1_SFEER_1200x592

Industriële keuken

Robuuste materialen als hout, staal en beton geven de industriële keuken zijn stoere uiterlijk. In deze keukenstijl mag je los gaan met ruwe materialen. Denk bijvoorbeeld aan een aanrechtblad van beton of steigerhouten kastfronten. Het RVS dat veel gebruikt wordt in deze keukenstijl is bovendien makkelijk te schoon te houden. Industriële keukens gaan goed samen met een houten- of gietvloer.
De industriële stijl is heel goed te combineren met andere invloeden. Van een matzwarte inductiekookplaat tot een oven met RVS afwerking, maak het precies zoals jij mooi vindt.
Pelgrim_MooiSamen_8_serie_4

Tijdloze keuken

In een tijdloze keuken worden elementen en details gebruikt die van alle tijden zijn. Een keuken in deze stijl zal dus jaren mee gaan. Wil je wel de voordelen van een tijdloze keuken, maar ook de laatste keukentrends volgen? Dan is het een goede optie om details toe te voegen uit jouw favoriete trend. Denk aan servies in een eigentijdse kleur, matzwarte elementen, een gedurfde kleur of een mooie print op de muur.
Denk bij de tijdloze keuken ook aan het tijdloze design van de apparaten die in de keuken komen te staan. Simpel en gebruiksvriendelijk design past perfect bij de tijdloze keuken.
GVW830-40

Van kleur tot materiaal: extra inspiratie

Deze vier stijlen kun je natuurlijk eindeloos combineren en aanpassen tot de keukenstijl die perfect bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan materiaalkeuze en kleur: met alleen al een bepaalde houtsoort of gedurfde kleur krijgt de keuken een totaal nieuwe en eigenzinnige uitstraling, waardoor je jouw eigen stijl creëert. Op dit moment heel geliefd: hout, zwart en felle kleuren.

Geef je keuken een natuurgetrouwe uitstraling met hout

De natuurgetrouwe, of houten keuken is een van de belangrijkste keukentrends van 2019. Niet zo gek dus dat houten keukens ontzettend populair zijn. Geef de keuken een landelijke of strakke look, en laat de houtsoort de tint van de keuken bepalen. Wat ook steeds vaker terugkomt in de keuken: hout in combinatie met een effen tint, zoals een gedurfde felle kleur of matzwart.
Omdat de houten keuken perfect met iedere stijl te verweven is, kun je eindeloos combineren met de designs van keukenapparatuur. Van een matzwarte apparaten tot RVS; alles past bij de houten keuken. Ideaal.
Pelgrim keuken hout

Gedurfd, maar geliefd: zwart en felle kleuren

Aansluitend op de ontzettend populaire woontrend met zwarte stalen deuren en badkameraccessoires: de zwarte keuken. Wie een echte eyecatcher wel aandurft neemt een zwarte keuken in huis. Het is minimalistisch, maar toch sfeervol en luxe. Spreekt de stijl je aan, maar toch bang dat het zwart te donker is? Kies dan voor een variant op deze keukenstijl. Zoals matwit of een sprekende kleur.
In het donkere en luxueuze design van de zwarte keuken doet matzwarte apparatuur het altijd goed. Zeker als het matzwart vaker terugkomt in de keuken, zoals het keukenblad. Ook de allernieuwste technische snufjes, strak design en minimalistische eyecatchers doen het goed in de zwarte keuken. Denk aan vernuftig design als de Hood-in-Hob: een moderne kookplaat met slim geïntegreerde afzuiging, waardoor een afzuigkap niet meer nodig is.
Tip: door een serie keukenapparatuur naast elkaar te plaatsen ontstaat er een panorama-effect, wat de luxe keuken helemaal af maakt. Denk bijvoorbeeld aan een combi oven, koffieapparaat en stoomoven naast elkaar.
Pelgrim_MooiSamen_6_8_serie_3

Jouw keuken, jouw stijl

Meerdere stijlen gezien die je aanspreken? Met elementen uit verschillende keukenstijlen ontstaat een nieuwe stijl die perfect aansluit op jouw wensen en ideeën. Uiteindelijk wordt het pas écht jouw keuken wanneer er een stukje persoonlijkheid in terug te vinden is. Kies bijvoorbeeld voor een moderne keuken met druk behang op de achterwand of ga je voor matzwart in combinatie met een felle kleur; het mag allemaal.
De juiste keukenapparatuur maakt de keuken helemaal af. Let daarom bij het uitzoeken van een nieuwe keuken ook op het design van de apparaten. Of jouw ideale keukenstijl nou nostalgisch en knus of juist strak en modern is; Pelgrim heeft voor iedere stijl apparatuur die er perfect bij aansluit. Zoals de matzwart-lijn, die zowel in moderne keukens als in landelijke keukens perfect tot zijn recht komt.
Ook handig: de ‘mooi samen’-lijn van Pelgrim bestaat uit keukenapparaten die nauwkeurig op elkaar afgestemd zijn. Plaats ze naast elkaar voor een mooi panorama-effect.