~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Koken op gas of inductie?

Koken is voor velen een dagelijkse bezigheid. Een nieuwe kookplaat kiezen is dan ook best lastig. Want waar ga je voor: keramisch, gas, inductie of inductie met afzuiging? De overheid streeft ernaar om in 2030 anderhalf miljoen huishoudens van het gasnetwerk losgekoppeld te hebben. In 2050 moeten alle huizen gasvrij zijn. Dat maakt de keuze voor een nieuwe kookplaat nog eens extra interessant. Wat zijn nu precies de kenmerken en eigenschappen van deze verschillende kookmethodes? En vanwaar dit besluit? We leggen het je uit.

Pelgrim_kookplaten_24

Gas

De meest gebruikte kookmethode in Nederland is koken op gas. Deze methode, waarbij je gebruik maakt van een gasfornuis, voelt voor veel Nederlanders vertrouwd. Kook je op gas, dan wordt je pan verwarmd door een open vlam die je reguleert met een draaiknop. Als gebruiker zie je de vlam én het effect van een draai aan de knop. Het vermogen is dus goed te reguleren. Dit is een belangrijke reden waarom koken met gaskookplaten en fornuizen vaak als prettig wordt ervaren. Van de verschillende kookmethodes is koken op gas het goedkoopst in gebruik.

Pelgrim_kookplaten_25

Keramisch

Koken op een keramische kookplaat of een keramisch fornuis geeft een hele andere ervaring dan koken op gas. Bij een keramische kookplaat verwarmt een gloeispiraal de glasplaat die op zijn beurt de warmte weer overbrengt op de pan. Doordat de gloeispiraal eerst de glasplaat moet opwarmen voordat deze de pan verwarmt heeft de kookplaat wat meer tijd nodig om op te warmen. De zones doen er ook langer over om weer af te koelen waardoor er wat energie verloren gaat. Omdat je kookt op een vlakke glasplaat is schoonmaken eenvoudig.

Pelgrim_kookplaten_26

Inductie

Koken op inductie werkt als volgt: onder de inductie glasplaat zitten inductiespoelen. Deze zie je niet. Afhankelijk van de samenstelling van de kookplaat heb je te maken met 4, 5 of 6 spoelen. Gaat de kookplaat aan, dan zullen de spoelen niet automatisch opwarmen zolang er geen pannen op staan. Hiervoor heb je pannen nodig met een magnetische bodem. Pas als deze op de kookplaat staan zal de opwarming plaatsvinden. De inductiespoel zorgt voor een magnetisch veld. Door dit magnetisch veld wordt de bodem van de pan warm; een optimale samenwerking die stopt wanneer de pan van de kookplaat wordt gehaald. De efficiënte werking van inductie maakt de regelbaarheid van het vermogen erg prettig. Het is te vergelijken met de nauwkeurige regeling van een gaskookplaat. Doordat de glastegel niet direct verhit is deze makkelijke schoon te maken. Het vuil brandt niet in.

Kookplaat

 

Gas Keramisch Inductie
Warmt snel op
Koelt snel af
Makkelijk schoon te maken √ (na afkoelen)
Extra veilig
Geschikt voor ieder soort pan
Pelgrim kookplaten

Verschuiving van gas naar elektrisch

De verschuiving van koken op gas naar elektrisch koken vindt al een aantal jaren plaats. Met name koken op inductie wordt steeds populairder. In Nederland is de energietransitie in volle gang. Enerzijds vanwege de toenemende aardbevingen in Groningen, anderzijds vanwege het feit dat gas een fossiele brandstof is en daardoor niet oneindig beschikbaar is. Niet voor niets worden nieuwbouwhuizen steeds vaker niet aangesloten op het gasnet en zijn deze huizen voor het verwarmen en koken aangewezen op elektriciteit. Bij Pelgrim zien we een flinke daling in de verkoop van gaskookplaten en -fornuizen. Ook zien we dat een Slimme Keuze voor de consument steeds belangrijker wordt. Per 2023 is Pelgrim dan ook een ‘gasvrij’ merk en stoppen we met de verkoop van gastoestellen.

Pelgrim_kookplaten_28

Wat is goedkoper?

Wat is goedkoper: gas of inductie? Dit is geen onbelangrijke vraag. Huishoudens met een gaskookplaat gebruiken zo’n 37m3 gas per jaar, tegenover 175 kWh aan stroomverbruik per jaar voor een inductiekookplaat. De keramische kookplaat verbruikt nog een stuk meer, namelijk 225 kWh per jaar.

Gas kost op dit moment minder dan elektriciteit. Dat maakt koken op gas gemiddeld zo’n € 11 per jaar goedkoper. Wel is de verwachting dat de gasprijs de komende jaren flink zal stijgen, terwijl elektriciteit waarschijnlijk goedkoper zal worden. Én bovendien een stuk groener: op dit moment wordt er in Europa flink geïnvesteerd in groene energie. Hierdoor zal koken op inductie op termijn ook een stuk beter zijn voor het milieu.

Kookplaat

 

Dit gebruik je aan gas of stroom per jaar Dit is je CO2-uitstoot per jaar

 

Gas 37 m3 gas 70 kilo
Inductie 175 kWh 70 kilo
Keramisch 225 kWh 90 kilo
Ouderwetse kookplaat 260 kWh 110 kilo

Ga je koken op inductie?
Dit is wat je moet weten.

De juiste pannen

  • Controleer of je pannen geschikt zijn voor de inductie kookplaat. Geschikte pannen hebben een speciale magnetische bodem. Ze zijn te herkennen aan een lusvormig (spoel)icoon onder op de pan.
  • Pannen van hoge kwaliteit maken het verschil. Kook daarom altijd op kwaliteitspannen. Het beste is een pan met een magnetische bodem van verschillende lagen metaal (hoe dikker de bodem hoe beter). Het magnetische veld is dan sterker en dat bevordert de werking van de pan. Deze pannen zijn tevens beter in staat om de hitte vast te houden en te verspreiden.
  • Pannen geschikt voor inductie kunnen daarna ook op andere kookbronnen worden gebruikt. Andersom wordt dit echter afgeraden. De bodem van de pan raakt dan namelijk licht vervormd waardoor er geen goede warmteoverdracht op de inductie kookplaat meer kan plaatsvinden. Bovendien kan een bodem die niet vlak is de glastegel van de kookplaat onherstelbaar beschadigen.
  • Kijk goed naar de diameter van de bodem van je pan. Zorg ervoor dat de diameter van de bodem overeenkomt met de inductiezone voor maximaal en efficiënt gebruik.

Installatie en aansluiting

  • Zorg voor de juiste elektrische aansluiting. Inductie kookplaten hebben verschillende aansluitwaarden. Kijk of je 1-, 2- of 3-fase aansluiting nodig hebt.
  • Zorg voor de juiste uitsparing in je werkblad. Bekijk altijd aandachtig de inbouwtekening van de inductie kookplaat. Hierop staan de maten van de uitsparing voor in het werkblad aangegeven. Vaak is het mogelijk een 60 cm gaskookplaat te vervangen door een 60 cm inductie kookplaat (het gaat hierbij om buitenmaten). Desalniettemin is een extra controle van belang.
  • De ingebouwde inductie kookplaat heeft ventilatie aan de voor- en onderzijde nodig. Zorg dat er minimaal 3 mm aan de voorzijde (via de kastdeur of lade) open ventilatie mogelijk is.

Het glas van de inductie kookplaat wordt heet. Wees er dus alert op dat je je direct na het koken alsnog kunt branden aan de plaat. Desondanks is koken op inductie een stuk veiliger dan koken op andere bronnen omdat de inductie kookplaat zeer snel afkoelt. Alle inductie kookplaten hebben een warmte indicatie per zone die middels een H aangeeft of de zone nog warm is.

Pelgrim_kookplaten_29

Conclusie

Koken op inductie of gas? Wat de beste optie is zal per persoon verschillen. Als je nog niet eerder op inductie hebt gekookt is dat misschien even omschakelen, maar het went een stuk sneller dan je verwacht. Bovendien brengt een inductiekookplaat ook een hoop voordelen met zich mee. Koken op inductie gaat snel, is energiezuinig, veilig én de plaat is makkelijk schoon te houden.

Bij de inductiekookplaten van Pelgrim staat gebruiksvriendelijkheid altijd voorop. Of je nu kiest voor draaiknoppen, slide- of tiptoetsbediening; alle opties zijn even makkelijk in gebruik. Daardoor gaat alle aandacht naar datgene waar het allemaal om draait: het gemakkelijk én plezierig bereiden van heerlijke gerechten.

IKR3093ANT_AT2
IK5084F_AT1
8
jaar zekerheid

Bekijk alle kookplaten

Jouw kookplaat is de basis van je keuken. Ontdek het uitgebreide assortiment kookplaten van Pelgrim.

bekijk alle kookplaten