~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Vragen over gas

De eigen gasbel van Nederland zorgt voor veel discussie. Ten eerste raakt die bel een keer op. Ten tweede zorgt het winnen van gas voor aardbevingen. De nationale discussie en onzekerheid over hoe lang we nog gebruik kunnen maken van het laagcalorische gas in ons huishouden kan ervoor zorgen dat je hier vragen over hebt. Begrijpelijk. We hebben de belangrijkste vragen voor je verzameld.

Lees verder

Belangrijkste vragen

Wat is het verschil tussen de twee gassoorten?

De twee gassoorten die in de gasdiscussie voorkomen zijn:

  1. Hoogcalorisch gas (H-gas)
  2. Laagcalorisch gas (L-gas), ook wel Groningengas (G-gas) genoemd.

Het verschil tussen deze twee is de samenstelling. Het gas dat in Nederland gewonnen wordt wijkt af van het gas in de rest van de wereld. Het Nederlandse gas is zogenaamd laagcalorisch gas (ook wel Groningen-gas genoemd). Kortgezegd is dit een mengsel van brandbaar methaangas met zo’n 14% niet brandbaar gas, met name stikstof. Deze soort bevat dus minder energie. Het zogenoemde hoogcalorische gas bevat nagenoeg alleen maar brandbaar gas. Met 1 m3 hoogcalorisch gas kun je meer water koken dan met 1 m3 laagcalorisch gas.

Dit verschil betekent ook dat de meeste gastoestellen speciaal ingesteld zijn op ofwel hoogcalorisch gas ofwel laagcalorisch gas. Het gasnetwerk in Nederland is zo aangelegd dat alle huishoudens met een gasaansluiting laagcalorisch gas ontvangen. En dat betekent dat de kooktoestellen ook ingesteld zijn op laagcalorisch gas.

Kan ik straks nog wel koken op het nieuwe gas?

In de wet is nauwkeurig vastgelegd waar het geleverde aardgas aan moet voldoen. Er is ook vastgelegd waar gastoestellen aan moeten voldoen. Op die manier is een veilige werking van de gastoestellen gegarandeerd, ongeacht de gassoort.

Op dit moment is nog niet bekend wanneer de overgang op het nieuwe gas plaats moet vinden en of dit überhaupt gaat gebeuren. Wel is afgesproken dat dit in ieder geval pas na 2030 het geval zou kunnen zijn.

Sinds 2017 geldt ook dat gastoestellen die in Nederland verkocht worden geschikt moeten zijn voor beide gassoorten. Voor de toestellen van Pelgrim geldt dat we er altijd voor blijven zorgen dat jij veilig op gas kan blijven koken.

Overigens zal de wijziging van gassoort niet onopgemerkt plaatsvinden. Mocht de wijziging in gang worden gezet dan is het aan de overheid om hierover te informeren.

10 jaar kookgarantie

Heeft koken op gas jouw voorkeur, maar twijfel je omdat je niet weet of jouw woning de komende jaren nog aangesloten blijft op het gasnetwerk? Kies dan voor een gaskookplaat van Pelgrim. Mocht binnen 10 jaar jouw gasaansluiting vervallen dan ontvang je, geheel gratis, een nieuwe inductie kookplaat. Zo geniet je de komende 10 jaar gegarandeerd van vele uren kookplezier.

Lees hier meer informatie over onze kookgarantie.