Pelgrim door de jaren heen

Pelgrim bestond in 2015 maar liefst 95 jaar. Als je al zo lang een belangrijke rol inneemt in vele Nederlandse keukens, mag je spreken van een rijke historie. Bijna 100 jaar Pelgrim, daar zijn wij trots op! Als puur Nederlands merk staan we voor gebruikers- en schoonmaakgemak en technisch vernuft. Wij zoeken constant naar mogelijkheden om het thuis mooier en makkelijker te maken.

1920

Op 4 juni 1920 wordt in Gaanderen de N.V. emailleerfabriek “Neerlandia” opgericht door de heren J.M.G. Oorsprong en B.J. Pelgrim, die daarvoor reeds 35 jaar bij Vulcaansoord gewerkt heeft. In die tijd stond de streek langs de Oude IJssel in de Achterhoek bekend om haar ijzerindustrie.

1931

Samen met zijn 4 zoons richt B.J. Pelgrim op 28 april 1931 de N.V. Pelgrim op, als dochteronderneming van Neerlandia. Dit bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met de productie van fornuizen.

1940-1945

De meeste werknemers worden gevorderd voor werk in Duitsland. In een zogenaamde “reparatiewerkplaats” mocht men doorwerken en werden er Volksfornuisjes van gietijzer gefabriceerd.

1952

In de jaren na de oorlog gaat Pelgrim gestaag verder en rollen er nieuwe productsoorten van de band. De productie van gaskomforen en gasfornuizen komt op gang. Kort daarna wordt er met de ontwikkeling van oliekachels begonnen.

1959

De Nederlandse Aardolie Maatschappij ontdekt de aardgasbel in Slochteren. Hiermee doet ‘gas’ op grote schaal zijn intrede in de Nederlandse huishoudens. In 1960 start Pelgrim met de productie van gasfornuizen op aardgas. Nieuwe fabriekshallen worden bijgebouwd en de productie wordt flink opgeschroefd.

1986

Pelgrim wordt overgenomen door het befaamde ATAG uit het naburige Ulft. Samen met een aantal andere dochterondernemingen wordt in 1987 ATAG Holding N.V. opgericht. Onder deze vlag wordt er een breed scala aan consumentengoederen zoals huishoudelijke apparaten en zelfs fietsen geproduceerd.

2000

ETNA neemt de failliete keukendivisie van ATAG Group N.V. over, bestaande uit ATAG en Pelgrim. De drie merken ATAG, ETNA en Pelgrim verhuizen gezamenlijk naar een nieuwbouwpand in Duiven. Waar op de dag van vandaag met veel passie en plezier gewerkt wordt aan vooruitstrevende en kwalitatief hoogwaardige keukenapparatuur.

2012-2013

Pelgrim innoveert continu en produceert apparaten volgens de modernste technologische ontwikkelingen. Zo lanceert Pelgrim in 2012 een oven met TFT display en in 2013 een intuïtief platform wassen en drogen.

2015

Pelgrim viert haar 95 jarig bestaan. Gezelligheid kent geen tijd. Ons doel is om u met plezier aan tafel te laten gaan, samen met uw vrienden en familie. Gebruiksvriendelijke, functionele en mooie apparaten moeten hier aan bijdragen. Dat is onze missie.