~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Alles over het energielabel van keukenapparatuur

Een gunstig energielabel op keukenapparatuur maakt groen kiezen makkelijk. Op bijna ieder huishoudelijk apparaat zit verplicht een energielabel dat onder meer iets vertelt over het stroomverbruik. Afhankelijk van het apparaat staan er ook pictogrammen op het label die inzicht geven in bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau. En via een QR-code kun je nog meer informatie krijgen over het betreffende apparaat. Zo wordt groen kiezen nog makkelijker.

Pelgrim energielabel keukenapparatuur

Van A tot G: het energielabel van je keuken

Veel apparaten zouden volgens de oude classificering een A+++ of hoger krijgen. Vergelijken wordt daardoor steeds lastiger. Daarom wordt het energieverbruik opnieuw ingeschaald van A tot G. Deze nieuwe energielabels zijn duidelijker en realistisch. Je hoeft niet te schrikken als het zuinige A+++ product dat je net hebt gekocht op een nieuw label een C of D krijgt. Het product is dan niet minder energiezuinig. Producten die een ‘C’ scoren, kunnen zelfs zuiniger zijn dan een product dat toen label A+++ kreeg. Leuk om te weten: om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige producten, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Op dit moment zijn alle koelkasten, vriezers en vaatwassers voorzien van de nieuwe indeling, in de toekomst volgen andere productcategorieën.

Pelgrim energielabel keukenapparatuur

Pictogrammen bij energielabel keukenapparatuur

Afhankelijk van het apparaat staan er tegenwoordig ook extra pictogrammen op het label, die je meer vertellen over bijvoorbeeld het waterverbruik of geluidsniveau. En je kunt eenvoudig met je smartphone een QR-code scannen, die naar de Europese Productdatabase voor Energielabels gaat (EPREL EU) voor nog meer officiële, niet-commerciële informatie over het betreffende apparaat.

Pelgrim energielabel vaatwasser

Energielabel voor keukenapparaten

Het huidige label werd twintig jaar geleden door de EU ingevoerd, als hulpmiddel bij het nemen van aankoopbeslissingen. Destijds kreeg elk apparaat een energielabel, van A tot en met F. De letter A stond voor energiezuinig en F was het minst zuinige apparaat. Afgelopen jaren is er zoveel verbeterd op het gebied van energiebesparende apparaten, dat het energielabel tussentijds werd aangevuld met A+, A++ en A+++.