~ Pelgrim apparatuur gekocht? Deel foto's van jouw keuken en maak kans op een exclusieve BergHOFF messenset! ~
Pelgrim apparatuur gekocht? Deel jouw foto's en maak kans op een messenset!

Energiezuinige vaatwassers

Vaatwassers verbruiken relatief veel water en stroom en staan vaak dagelijks aan. Kies daarom voor een Slimme Keuze vaatwasser met minimaal het C label (voorheen A+++ energielabel). Die bespaart tot wel 45% energie ten opzichte van een 15 jaar oude vaatwasser. Dat is ca. € 35,- per jaar.

Bekijk onze bespaartips | Bekijk alle Slimme Keuze vaatwassers

Energiezuinige vaatwasser Pelgrim

Pelgrims Slimme Keuze

 • Minimaal energielabel C
 • Designed en geproduceerd in Europa (minimale CO2 footprint)
 • Energiebesparende functies zoals AutoProgram, Eco en uitgestelde start en halve belading
 • Zelf doen bespaartips

Besparen met duurzaam afwassen

 1. Gebruik zo veel mogelijk het ECO-programma. Dit programma heeft gemiddeld een langere duur, maar gebruikt minder water en stroom.
 2. Probeer altijd de vaatwasser volledig in te ruimen alvorens je hem aanzet. Wil je toch een halfvolle vaatwasser aanzetten, gebruik dan een kort spoelprogramma (koud water en niet meer dan 20 minuten). Later kan je een volledig programma (ECO) draaien op het moment de vaatwasser vol is. Of gebruik de halve beladingsoptie om met de helft van het water en energie de vaat schoon te krijgen.
 3. De vaatwasser verbruikt de meeste energie bij het opwarmen van water. Het kan wel tot 50% energieverbruik schelen als je de vaatwasser op de warmwatertoevoer aansluit.
 4. De vaat voorspoelen is in principe niet nodig. Zorg wel dat alle etensresten verwijderd zijn en zet de vuile vaat gewoon daarna in de vaatwasser. Mocht je toch willen afspoelen, doe het dan kort met koud water.
 5. Maak gebruik van daluren in het energietarief. Alle Pelgrim vaatwassers hebben uitgestelde start. Stel deze in om je vaatwasser op een specifieke tijd te laten starten.
 6. Maak je vaatwasser regelmatig schoon, ongeveer elke 2 tot 3 maanden. Sommige vaatwassers hebben een speciaal schoonmaakprogramma. Zet deze aan zonder vaat. Daarnaast dient het filter in de kuip goed schoongemaakt te worden. Niet alleen gaat je vaatwasser langer mee, maar ook het schoonmaakresultaat per vaatbeurt blijft goed als je regelmatig schoonmaakt.
 7. Sommige vaatwassers hebben een mogelijkheid om de deur automatisch open te zetten (TotalDry) aan het einde van het droogprogramma. Door de koudere en droge lucht droogt je vaat sneller en hoeft je vaatwasser minder hard te werken.
 8. Sommige vaatwassers hebben TurboDry, hiermee verkort de vaatwasser het droogproces met de helft van de tijd. Door koude en droge lucht via een ventilator de kuip in te blazen is de vaat snel droog wat de duur van het programma aanzienlijk verkort.
 9. Kies een vaatwasser met een laag waterverbruik. De zuinigste vaatwassers hebben minder dan 10 liter water nodig. Deze slimme machines bewaren wat naspoelwater van de vorige vaatbeurt voor het voorspoelen van de volgende vaatbeurt. De hoofdspoeling is uiteraard wel met vers en schoon water.
Vaatwasser energiebesparing 12 jaar

Goed te weten: een vaatwasser gaat gemiddeld 12 jaar mee. In de diagram kun je zien hoeveel je kunt besparen door een zuiniger model te kiezen gedurende de levensduur van een vaatwasser.