Besparen door duurzaam te koken
- Maak slim gebruik van restwarmte. Zet de kookplaat een minuut eerder uit met het deksel op de pan. De garing gaat nog even door omdat de kookplaat nog goed warm is.
- Maak zo veel mogelijk gebruik van deksels. Hiermee kan je het energieverbruik tot wel 50% verlagen. Ga ook slim om met de grootte van je potten en pannen. Koken in een te grote pan voor een klein portie eten is zonde voor de extra energie die nodig is alles op te warmen.
- Selecteer de juiste kookzone die past bij de diameter van je pan. Als je een kleine pan gebruikt op een grote inductiezone dan gebruik je het buitenste oppervlak niet en profiteer je niet optimaal van het totale vermogen van de zone. Inductie past zich wel aan, zodat het niet gebruikte oppervlakte niet warm wordt, wel zo veilig.
- Verlaag het vermogen of schakel de kookzone uit zodra de kooktemperatuur is bereikt.
- Gebruik een stoompan om groenten te bereiden. Zo kun je verschillende groenten op elkaar stapelen en één ring gebruiken, of gebruik een pan met een verdeler.
- Gebruik een snelkookpan. Het bereidingsproces verloopt hiermee sneller.
- Overkoken van water, melk of soep voorkom je door een houten spatel overdwars op de pan te leggen. Zo blijft je inductiekookplaat droog en schoon.
- Gebruik minder water in de pan bij het koken van eten. Wanneer je veel water in de pan doet, duurt het langer voordat het water aan de kook is. En dat is niet altijd nodig.
- Koop een inductiekookplaat en afzuigkap met AutoAir. De afzuiging wordt automatisch aangepast aan de kookstand waardoor deze nooit te hoog staat. Een hogere stand betekent immers meer energieverbruik.
Goed om te weten: een inductiekookplaat verwarmt alleen de pan. Er is dus geen warmteverlies. A+ inductietechniek is de meest effectieve techniek. Bij Pelgrim is deze techniek nog eens tot 13% effectiever dan bij reguliere inductiekookplaten.